Bronhografia

Bronhografia constă în vizualizarea radiologică a arborelui bronhic opacifiat cu o substanţă de contrast radio-opacă hidrosolubilă introdusă sub anestezie locală. În cursul unui examen se opacifiază brohiile unui singur pulmon, executându-se radiografii de faţă, de profil şi oblice. Metoda este utilă în special în investigarea broşiectaziilor. Este contraindicată în insuficienţa respiratorie severă.

PENTRU BRONHOGRAFIE: soluția se va amesteca cu talc sau pulbere de sulfamidă (20 cmc lipiodol şi 10 g sulfamidă albă, pulbere foarte fină) pentru a i se mări vâscozitatea. Bolnavului i se va administra cu câteva zile înainte de examen calmante ale tusei; în ziua examenului bolnavul nu va ingera nimic.

Se va efectua anestezia locală a regiunii faringo-laringiene; la copii este obligatorie anestezie generală. Pentru realizarea unei bronhografii de ansamblu se injectează substanță pe următoarele căi: subglotic, transglotic, supraglotic, intrabronsic (pe cale orală sau nazală), trasparietal. Pentru bronhografia locală se folosesc sondele Metras (bronhografie dirijată).

REACȚII ADVERSE: anorexie, cefalee, febră, iodism; supurație pulmonară (după bronhografie), salpingită acută (după histero-salpingografie);

CONTRAINDICAȚII: alergie sau intoleranță la iod, tireotoxicoză, insuficiență cardiacă, IgM – gamopatii monoclonale, tuberculoză, boli inflamatorii, boli generale grave; nu se introduce în regiuni care sângerează;

ATENȚIE: Procedeele radiologice de explorare cu substanțe de contrast trebuie utilizate cu discernământ, nefiind în nici un caz examene de rutină. Această modalitate de investigare atinge adevărata ei valoare numai atunci când este integrată într-un examen clinic complet al pacientului, când efectuarea ei apare indispensabilă în stabilirea diagnosticului – examenele radiologice cu substanțe de constrast trebuie să constituie o ultimă etapă în explorarea unui pacient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.