Infarctul intestinal acut

Infarctul intestinal acut sau ischemia mezenterică acută reprezintă întreruperea fluxului intestinal de sânge prin embolism, tromboză sau hipotensiune, conducând la eliberare de mediatori ai inflamației și infarctizare.

 

Manifestarile inițiale sunt durerea severă și semne fizice minime. Diareea, vărsăturile și câteodată febra sunt întâlnite. Distensia abdominală, hemoragia intestinală și în caz de peritonită durerea difuză, deshidratarea severă și șocul peritoneal sunt manifestări tardive ale infarctului intestinal.

 

Infarctul intestinal netratat duce la deces în decurs de câteva zile în formele ușoare sau câteva ore în leziunile extinse. Cauzele decesului pot fi șocul toxico-septic și șocul hipovolemic sau peritonita prin perforația ansei necrozate.

 

Tratamentul ischemiei mezenterice este numai chirurgical, intervenția fiind singura măsură ce poate permite supraviețuirea. Absența chirurgicală este permisă doar dacă starea cardiocirculatorie interzice laparotomia sau dacă pacientul este în stare preterminală.

 

Este necesară o pregătire preoperatorie intensivă care va combate șocul, prin perfuzie venoasă centrală, reechilibrare hidroelectrolitică.

 

Prognosticul este defavorabil, mortalitatea fiind de 35%. În cazul în care rezecția intestinală afectează peste 50% din lungime mortalitatea este de peste 75%.

 

Infarctul venos are un prognostic mai bun dar în cazul întreruperii terapiei cu anticoagulante înainte de trei luni recidivele cresc la peste 25%.

 

în rezecțiile întinse de intestin, prognosticul nutrițional este afectat, rezecția maximă suportabilă fiind de 75% din lungime, dacă se conservă valvula ileocecală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.