Interviu prof. dr. Dorel Firescu, OK Medical

Prof. dr. Dorel Firescu, coordonatorul centrului OK Medical, a acordat revistei Repere Medicale un interviu în care ne prezintă detaliat cea mai nouă metodă de investigație a tubului digestiv – videocapsula.

Prof. dr. Dorel Firescu, coordonatorul centrului OK Medical, a acordat revistei Repere Medicale un interviu în care ne prezintă detaliat cea mai nouă metodă de investigație a tubului digestiv – videocapsula.

Interviu realizat de Carmen Gheorghe.

Ce este endoscopia cu videocapsulă?

Explorarea tubului digestiv cu videocapsula este o metodă modernă, de explorare a intestinului subțire, care, la nivel mondial, a fost admisă și omologată încă din anul 2001. Acest segment al tubului digestiv este foarte greu de explorat, uneori chiar imposibil. Celelalte mijloace de investigație ori sunt foarte dificile, costisitoare sau agresive pentru bolnav, ori nu au acuratețea necesară.

Capsula este destinată doar pentru explorarea intestinului subțire?

Deși este o metoda de explorare destinată în principal intestinului subțire, asta nu înseamnă că nu vede și celelalte segmente ale tubului digestiv. Vede o porțiune foarte mică din esofag, o porțiune din stomac, vede și colonul. Aici imaginile nu sunt de cea mai bună calitate înregistrându-se doar obstacolele mai mari.

Ce aduce nou aceasta tehnică de investigare a tractului digestiv față de metodele clasice de investigare?

Videocapsula nu e la fel de agresivă sau chiar deloc agresivă prin comparație cu celelalte mijloace de explorare.

Cât de precis este diagnosticul utilizând videocapsula?

Orice mijloc de explorare imagistică are avantaje și dezavantaje. Printre limitele acestei tehnici se numărăimposibilitatea de a preleva fragmente pentru examenul histopatologic și imposibilitatea de tratament în timp real. Endoscopic poți opri o hemoragie, poți face o polipectomie, poți lua o biopsie, videocapsula doar îți dă imaginile.

Este important și timpul pe care îl parcurge videocapsula pe diversele segmente ale tubului digestiv. O accelerare a tranzitului în tubul digestiv are o anumită semnificație patologică, iar o încetinire a tranzitului, duce la o cu totul altă banuială de diagnostic.

Care sunt bolile ce au indicaţia de investigare pentru această metodă?

Putem vorbi de câteva boli, mai ales de cele ale intestinului subtire, precum: hemoragiile digestive oculte (cele care nu sunt evidente macroscopic- pacientul prezintă anemie mare, fară să știe că pierde sânge pe undeva). În acest caz, facem o analiza din materiile fecale, după o pregatire prealabilă, și constatăm că pacientul are sânge care vine din intestine. Dupa ce s-au exclus problemele la stomac (prin endoscopie digestivă superioară) și intestin gros (prin colonoscopie), videocapsula este cea care ne poate pune diagnosticul. Alte tehnici folosite, precum angiografia și flebografia selectivă sunt tehnici mult mai agresive.

Mai este indicată în boala celiaca, în polipoza intestinului subțire și în gastrita de reflux biliogastric.

Cum arată și din ce este compusă videocapsula endoscopică?

Se numeste videocapsulă pentru că are în componență o cameră video și arată precum o capsulă de vitamină. Este compusă din camera de luat vederi, o sursă de lumină și un sistem cu care se transmit imaginile respective la o sursă de înregistrare, pe care pacientul o poartă ca pe un brâu în jurul corpului, pe toată durata explorării. În acest interval, camera transmite aproximativ 57-58 de mii de imagini. Îregistrarea este trecută apoi pe un calculator și un medic vizualizează tot filmul în descurs de cateva ore, analizând în amănunt imaginile. Dacă sesizează nereguli, se pune diagnosticul și se stabilește un tratament. Atunci când se impune, investigația se completează pe un anumit segment cu mijloace mai invazive.

Ce neplăceri prezintă această metodă de diagnostic?

Singura neplacere este faptul că pacientul va trebui să stea în clinică timp de 7-8 ore, timp în care nu sunt restricții, doar că trebuie să stea în clinică.

Există riscul de reţinere a capsulei pe tractul digestiv? Când nu este indicată această metodă?

Riscul major al lipsei de eliminare a capsulei, apare atunci când există stenoze la nivelul tubului digestiv.

Riscul este combătut printr-o anamneza corect facută de medic.

Dacă pacientul are o toleranță digestivă bună, un tranzit intestinal bun, nu există nici un fel de restricție. Dacă există o obstrucție tumorală sau instrinsecă a tubului digestiv care poate îngusta așa de mult lumenul tubului digestiv pe un segment oarecare, încât o astfel de capsulă la dimensiunea ei atât de mică să nu poată trece, e bine să nu intervii.

Dacă totuși rămâne blocată acolo, atunci se impune o intervenție chirurgicală de extragere (pentru varianta actuala de videocapsulă pe care o deținem). La nivel mondial, știința a prevăzut și astfel de situații și atunci au făcut o videocapsulă biodegradabilă. Astfel, în cateva zile se degradează la nivelul intestinului subtire și nu mai prezintă nici un pericol.

Cum trebuie să se pregătească pacientul pentru investigație?

Pregatirea se face ca pentru orice intevenție de vizualizare a tubului digestiv, de la duoden în jos.  Pacientul ia un laxativ puternic (oferit de clinica noastră) și ține un regim alimentar.

Cum decurge efectiv examinarea?

După ce s-a pregătit conform indicatiilor, pacientul se prezintă dimineață la clinică, fara să fi mâncat sau băut ceva.

Fiind de unică folosință, videocapsula se desface în prezența dânsului și se pornește.

Se filmează și chipul pacientului care va figura pe înregistrarea noastra, după care va înghiți capsula cu foarte puțină apă.

Pacientul urmează să-și desfășoare o activitate “de birou” și 8 ore va sta aici, făcând ce-și dorește.

La final înregistrarea este preluată și vizualizată de un medic cu competență pe așa ceva.

Cam asta este tot.

Nu există dureri iar pacientul are voie să mănânce și să bea după ce capsula a trecut de stomac, cam la o oră după ce a înghițit videocapsula.

Câte centre cunoaşteţi în regiune care să utilizeze această metodă?

În preajma noastra nu cred că mai există cineva care să utilizeze această tehnică. Este foarte important ca și medicul care interpretează imaginile să aibă neaparat o pregatire foarte bună pentru că imaginile furnizate de videocapsulă difera exceptional de mult față de imaginile endoscopiei clasice.

Această tehnică știu sigur că mai este utilizată la București, Constanța și Iași.

Videocapsula este, așadar, un aparat de ultimă generație, o metodă de explorare a tubului digestiv deloc agresivă și cu o precizie foarte mare. De reținut este faptul că la fel de importantă este și pregătirea medicului care interpretează imaginile transmise.

Pentru informații legate de costuri, cel mai bine este să sunați sau să mergeți direct la clinică, unde veți fi întâmpinați de o echipă foarte amabilă și competentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.