Conferinta Europeana de Psihiatrie si Sanatate Mintala “Galati 2020”

În perioada 6-10 mai se va desfăşura Conferinţa Europeană de Psihiatrie şi Sănătate Mintală ”Galatia 2020”. Despre acest eveniment, devenit o tradiţie în peisajul medical românesc, ne-a vorbit Prof. Univ. Dr. Anamaria Ciubară, medic primar psihiatru, preşedintele conferinţei.

-În urmă cu patru ani aţi început un proiect medical, Conferinţa Europeană de Psihiatrie şi Sănătate Mintală ”Galatia”, care, în scurt timp, a devenit tradiţie. Asta în condiţiile în care, în România, mersul la psihiatru încă este o ruşine pentru multe persoane care suferă de afecţiuni psihice.
-Într-adevăr, în România a existat mereu o reticenţă în ceea ce priveşte adresarea către medicul psihiatru. Încă de la începutul carierei mele am luptat pentru depăşirea acestei bariere prin toate mijloacele pe care le-am avut la dispoziţie. Progrese în domeniu se fac an de an, dar încă mai sunt multe de realizat. Tocmai de aceea, scopul acestei conferinţe, ajunsă la a IV-a ediţie, este acela de a veni în sprijinul programelor de sănătate mintală din România, ţinând cont de cifrele alarmante privind creşterea incidenţei tulburărilor psihice.

-În acest context despre care vorbiţi, care este tema Conferinţei Europene de Psihiatrie şi Sănătate ”Galatia 2020”?

-Şi la ediţia de anul acesta, care va avea loc în perioada 6 -10 mai, interdisciplinaritatea în psihiatrie va fi principala temă, fiind în concordanţă cu trendul mondial al cercetării din acest domeniu. sunt invitaţi să participe medici psihiatri din ţară şi străinătate, medici de familie, medici din alte specialităţi care ajung în contact cu problematica psihiatriei, farmacişti, psihologi, filosofi, sociologi, asistenţi medicali, dar şi specialişti din alte domenii de activitate. Pentru că psihiatria este o disciplină care interferează cu aproape toate specialităţile medicinei. Este o specialitate a medicinei care, alături de psihologie, explorează complexitatea fascinantă a minţii umane atât în partea sa luminoasă, cât şi în zona ei tenebroasă. Psihiatria este zona în care medicul şi pacientul lucrează împreună pentru ca întrebările să-şi primească răspunsurile, iar problemele să-şi găsească soluţiile.

  • Fiind un eveniment cu participare internaţională, au confirmat participarea personalităţi importante şi din străinătate?

-Ediţia din acest an va aduce alte nume mari din domeniu la Galaţi, punând oraşul de pe Dunăre pe harta marilor evenimente internaţionale de gen. Astfel, vor fi prezenţi prof. dr. Marjo Kurki şi prof. dr. Mikko Ketola de la University of Eastern Finland Helsinki (care vor organiza o secţiune specială privind nursingul în psihiatrie), prof. dr. Giangennaro Coppola de la Universitatea din Salerno, conf. dr. Olga Vascovic de la Universitatea din Zagreb şi prof. emerit Enver Hasanoglu de la Universitatea din Ankara, preşedintele ales al Societăţii Mondiale de Pediatrie. Nu va lipsi nici prof. dr. Michael Davidson, şeful Departamentului de Psihiatrie al Centrului Medical Sheba şi profesor de psihiatrie la Şcoala de Medicină Sakler (SUA), preocupat îndeosebi de studiul schizofreniei şi al bolii Alzheimer, preşedintele de onoare al evenimentului de la Galaţi. De altfel, a devenit o tradiţie ca la acest eveniment să participe specialişti din ţară şi străinătate. Dovada este că, la ediţia de anul trecut, am avut peste 800 de participanţi. Un adevărat scces.

-La ediţiile trecute s-a vorbit foarte mult despre dependenţa de gadgeturi. Au devenit un pericol pentru sănătatea mintală?

-Această temă suscită un interes tot mai crescut. Pentru că odată cu dezvoltarea tot mai puternică a tehnologiei, au apărut oportunităţi şi beneficii inimaginabile acum 30 de ani, dar şi probleme, unele ajungând până în sfera patologicului, care nu au putut fi prevăzute iniţial. Pe lângă confortul şi creşterea calităţii vieţii pe care le oferă persoanelor adulte, gadget-urile şi-a găsit multiple aplicaţii practice în procesele educaţionale şi dezvoltarea psihomotorie, atât pentru copiii normali, cât şi în cazul celor care prezintă diverse abilităţi. Însă una dintre principalele probleme legate de tehnologie este apariţia adicţiei legate de gadget-uri. Acest tip de adicţie este similar cu celelalte tipuri de dependenţe, manifestându-se prin următoarele simptome: creşterea toleranţei, pierderea controlului, sindromul de sevraj, eşecul tentativei de renunţare la dependenţă, continuarea „consumului” în ciuda conştientizării efectelor negative, negarea existenţei adicţiei, schimbări dramatice, neaşteptate în viaţă personală.

  • Revenind la reticenţa românilor de a merge la psihiatru. Cum se poate schimba această mentalitate?
    -Cum am mai spus, mulţi au încă tendinţa de a cataloga din start un pacient care merge la psihiatru ca fiind „nebun”. Acest lucru este cauzat de factori sociali şi culturali care se întipăresc adânc în subconştientul societăţii de la vârste tinere. O altă problemă este şi neîncrederea în relaţia medic-pacient, de multe ori pacientul având senzaţia că, dacă se adresează medicului psihiatru, este supus pericolului de a-i fi încălcat dreptul la confidenţialitate. Odată depăşite însă aceste bariere, lucrurile iau o turnură favorabilă în ceea ce priveşte evoluţia ulterioară a pacientului, mai ales atunci când el realizează că toate informaţiile personale sunt cu adevărat protejate. Pentru depăşirea acestor prejudecăţi, consider că ar fi necesară derularea la nivel naţional a unei campanii de informare adecvată a pacienţilor. Există o satisfacţie cu totul deosebită atunci când reîntâlneşti în cabinet pacienţi care erau pe marginea prăpastiei şi care acum sunt fericiţi alături de familia lor.

-Mai sunt trei luni până la Conferinţa Europeană de Psihiatrie şi Sănătate Mintală ”Galatia 2020”. Sunt interesaţi tinerii de acest eveniment?
-Temele abordate de specialişti în cadrul acestui eveniment atrag un număr foarte mare de tineri. Şi la ediţiile trecute au venit în număr foarte mare. Tocmai de aceea, studenţii şi elevii pot participa gratuit. De altfel, toate informaţiile despre conferinţă le publicăm pe site-ul LaPsihiatru.ro şi pe pagina de Facebook a conferinţei. Îi aşteptăm pe toţi participanţii cu mare drag!

Detalii despre Conferinţa Europeană de Psihiatrie şi Sănătate Mintală ”Galatia 2020”
Înscrieri: https://lapsihiatru.ro/inscriere-online/
Taxe de participare:
Medici primari: 500 RON
Medici specialişti: 500 RON
Medici rezidenţi: 200 RON
Farmacişti: 250 RON
Psihologi: 250 RON
Asistenţi medicali: 200 RON
Alte categorii: 100 RON
Studenţii pot participa gratis
Înscrierile se pot face şi în timpul conferinţei
Toate informaţiile legate de acest eveniment le veţi găsi, în timp real, pe:
https://lapsihiatru.ro/
https://www.facebook.com/European-Conference-of-Psychiatry-and-Mental-Health-Galatia-2020-1883936228529215/
https://www.facebook.com/LaPsihiatru.ro/

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password