Quercetina și beneficiile asupra sănătății

Quercitina și beneficiile asupra sănătății

Ce este Quercitina?

Quercitina este un pigment natural ce face parte din familia flavonoidelor. Este prezent în multe legume, fructe, ierburi medicinale (mai ales jinkgo biloba) și cereale. Este unul din cei mai importanți antioxidanți naturali, având un rol crucial în ajutarea organismului să combată radicalii liberi.

Aceștia sunt molecule instabile care pot cauza deteriorări celulare dacă nivelul acestora este prea ridicat. Leziunile celulare produse de radicalii liberi sunt asociate cu afecțiuni cronice precum bolile de inimă, cancerul și diabetul.

Ce conţine Quercitina?

Antioxidanții au proprietatea de a se lega de acești radicali, neutralizându-i. Quercitina este cel mai abundent antioxidant din dieta noastră. Conform estimărilor o persoană obișnuită consumă în jur de 10-100 mg zilnic, din diferite surse.

Alimentele bogate în quercetină: strugurii, fructele de pădure, merele, ceapa, brocoli, cireșele, ceaiul verde, cafeaua, citricele, caperele, roșiile, vinul roșu. Quercetina poate fi luată și ca supliment alimentar, sub formă de pudră sau comprimate. Acest tip de administrare este util pentru stimularea sistemul imunitar și îmbunătățirea performanței fizice.

Ce beneficii aduce asupra sănătăţii?

Ca antioxidant, quercitinei i se atribuie o gamă vastă de beneficii pentru sănătate. În primul rând, este eficientă în ameliorarea inflamațiilor și a răspunsului inflamator. Studiile prezente notează efectele pozitive ale quercitinei în inflamațiile specifice artritei reumatoide, anumite tipuri de cancer, afecțiuni renale și cardiace.

Quercitina și beneficiile asupra sănătății

În al doilea rând, quercetina are un efect calmant în cazul alergiilor, care sunt și ele cauzate la rândul lor de chimicale ce promovează inflamația numite histamine. La momentul actual nu se cunoaște în ce măsură poate fi folosită quercetina ca tratament pentru alergii, dar studiile au oferit rezultate spectaculoase.

În al treilea rând, quercetina are un efect relaxant asupra vaselor de sânge, putând fi astfel folosită pentru a reduce tensiunea arterială. Mai multe studii au concluzionat că un aport zilnic de 500 de mg de quercetină poate reduce atât tensiunea sistolică, cât și cea diastolică.

Tot în gama beneficiilor pentru sănătate quercetina este un compus cu proprietăți anticancerigene, neuroprotectoare și anti-îmbătrânire, demonstrând încă o dată versatilitatea și utilitatea acestui flavonoid.

Fii cât mai informat despre alimentele care aduc beneficii asupra sănătăţii. Citeşte mai multe aici!