Depresia Sezonieră

Tulburarea afectivă sezonieră, cunoscută și ca depresia sezonieră, este un tip de depresie recurentă care apare în fiecare an odată cu instalarea anotimpului de toamnă.

De obicei, simptomele încep să se manifeste în luna octombrie sau începutul lui noiembrie și persistă pe toată durata iernii.

Tulburarea afectivă sezonieră poate apărea și în perioada primăvară-vară, dar aceste cazuri sunt întâlnite foarte rar.

Nu se cunosc exact cauzele depresiei sezoniere. Unii experți consideră că acest tip de depresie este legată de schimbările hormonale care au loc în organismul nostru atunci când trecem de la un anotimp la altul.

De exemplu, limitarea expunerii la lumina naturală pe timpul toamnei și al iernii poate duce la scăderea secreției de serotonină, un hormon cu rol important în reglarea dispoziției.

Simptomele asociate cu depresia sezonieră sunt:

  • Pierderea interesului în activitățile și hobby-urile preferate
  • Lipsa energiei și a motivației
  • Probleme cu concentrarea și atenția
  • O stare de agitație sau amorțeală generală
  • Schimbări de apetit sau în greutate
  • Somn neliniștit
  • Un sentiment de tristețe și neputință persistent

Pentru tulburarea afectivă sezonieră toamnă-iarnă, simptomele specifice sunt luatul în greutate, dormitul în exces și un nivel de energie scăzut.

În cazul depresiei sezoniere primăvară-vară cele mai comune manifestări clinice sunt insomnia, pierderea în greutate și o stare de agitație (ce se poate dezvolta în anxietate). Aceste simptome sunt moderate la început, dar, cu trecerea săptămânilor devin mai severe.

În cazurile mai grave, persoana poate începe să aibă gânduri sinucigașe sau autodistructive.

Tocmai din acest motiv, tulburarea afectiv sezonieră trebuie luată cât mai în serios și tratată la timp.

Dacă te simți deprimat mai multe zile la rând și îți este greu să te motivezi să faci lucruri care îți plac, atunci trebuie să iei în considerare o vizită la doctor.

Cu toții avem zile proaste dar orice schimbare bruscă și persistentă în starea ta de spirit ar trebui tratată cu seriozitate, mai ales dacă este însoțită de modificări ale apetitului sau ale somnului.

Tratamente pentru tulburarea afectivă sezonieră includ fototerapia (terapia cu lumină ultravioletă artificială), antidepresivele și psihoterapia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.