Diabetul Zaharat și Covid-19

SARS -CoV- 2 este un nou tip de coronavirus care se manifestă prin simptome specifice infecțiilor respiratorii și care poate infecta persoanele de orice vârstă.

Însă, persoanele în vârstă și cele care suferă de diverse  probleme medicale cum ar fi bolile de inimă, diabetul și astmul, sunt mai vulnerabile în fața infecțiilor virale și mai predispuse la evoluții severe.

Dintre exemplele acestea diabetul poate părea cumva pe dinafară, dar adevărul de pe teren este altul.

În primul rând, infecțiile de orice fel afectează mult mai grav persoanele cu diabet deoarece au imunitatea scăzută, circulație deficitară iar organismul lor nu procesează glucoza la fel de bine pe timp de boală. În al doilea rând, diabetul duce pe termen lung la deteriorarea funcției imunitare, renale, hepatice, cardiace și nervoase.

Aceste probleme de sănătate sunt asociate cu un nivel anormal de glucoză în sânge și fac ca organismul să fie vulnerabil în fața infecțiilor.

Ca rezultat al acestor factori, persoanele cu diabet de tip 1 (nu pot procesa glucoza deoarece copul lor nu poate produce insulină) au un risc de trei ori mai mare să facă o formă severă de Covid-19 decât persoanele fără diabet. 

Persoanele cu diabet de tip 2 (nu produc suficientă insulină sau dezvoltă o rezistență la insulina pe care o produce pancreasul lor) stau puțin mai bine, dar tot au un risc de două ori mai mare ca o persoană sănătoasă să dezvolte complicații în urma infectării cu SARS-Cov-19.

În al treilea și ultimul rând este mai dificil să tratezi o persoană cu diabet de Covid-19 decât una sănătoasă. Din cauza problemelor de sănătate asociate cu diabetul, sunt puține medicamente pe care persoanele diabetice le pot lua.

Până și un potențial vaccin va trebui mai întâi să treacă printr-o fază de teste clinice axate pe persoanele cu diabet, pentru a asigura eficiența și administrarea în siguranță.

Deci ce pot face persoanele cu diabet pentru a se proteja?

Cele mai bune practici sunt controlarea nivelului glucozei din sânge (prin adoptarea unei diete sănătoase, implicarea în activități fizice și luarea cu conștiinciozitate a medicamentelor) și, desigur, practicarea distanțării sociale și a măsurilor de prevenție (purtarea măștii, spălatul pe mâini frecvent, etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.