Grija și atenuarea îmbolnăvirilor pentru pacienții diabetici cu ajutorul investigațiilor de tip CT, la centrul Scanexpert Galați

Grija și atenuarea îmbolnăvirilor pentru pacienții diabetici cu ajutorul investigațiilor de tip CT, la centrul Scanexpert Galați

         Diabetul reprezintă o afecțiune a cărei apariție este condiționată de lipsa  producerii sau de producerea insuficientă a hormonului insulină în organism, ce determină creșterea glicemiei în sânge, fiind existente două tipuri de diabet: diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2. La nivelul țării, prevalența diabetului zaharat este de 11,6%, iar numărul de cazuri este într-o creștere constantă, pentru ambele tipuri de diabet.

         Întrucât, diabetul zaharat de tip 2 evoluează silențios, fără semne evidente, timp de luni sau ani, cea mai eficientă metodă de prevenție este adoptarea unui stil de viață sănătos, ce implică activitate fizică zilnică, alimentație sănătoasă, evitarea consumului de alcool, somn corespunzător. În majoritatea cazurilor, boala este depistată abia în momentul descoperirii unei complicații cronice, precum neuropatia periferică, retinopatia, nefropatia, afecțiuniile cardiace. Pacienții prezintă un risc crescut de a dezvolta leziuni cerebrale, atrofie corticală, tulburări circulatorii, sau de a suferi un infarct.

         Neuropatia diabetică sau periferică estea cea mai frecventă complicație cauzată de diabet, ce afectează nervii de la nivelul organelor interne sau al picioarelor, cauzând furnicături, înțepături, crampe, arsuri intense, necroză, scăderea sau absența sensibilității dureroase sau termice.

         Sindromul piciorului diabetic este cea mai gravă consecință a diabetului, și însumează totalitatea modificărilor ce apar la nivelul picioarelor pacientului, ducând la arteriopatie, deformări, și având un impact negativ asupra calității vieții. Studiile clinice efectuate de-a lungul timpului au arătat că neuropatia periferică reprezintă cel mai puternic factor ce poate iniția ulcerațiile, în cazul piciorului diabetic. 15% din persoanele suferind de această complicație se pot confrunta cu aceste ulcerații, ce determină, uneori, eventuala amputare a membrelor, deoarece se ajunge la infecții rezistente la tratamente, în ciuda management-ului optim. Aproximativ 50% din pacienții cu diabet zaharat și ulcerații prezintă concomitent boală arterială periferică.

         Investigațiile realizate prin intermediul tomografiei computerizate pot scădea semnificativ riscul de moarte prematură. De asemenea, acestea joacă un rol important în tratamentul și monitorizarea complicațiilor cauzate de diabet.

Angio-CT periferică oferă informații anatomice, atunci când poate fi luată în considerare revascularizarea extremității inferioare a pacientului, aducând un aport vital din punctul de vedere al diagnosticului corect. Sunt vizualizate artera femurală, și cea iliacă și poate fi identificat sediul obstrucției, reprezentând un punct de ghidaj în stabilirea indicației de revascularizare. Avantajul angiografiei prin tomografie computerizată este obținerea de imagini axiale, multiplanare și informații 3D, ce îmbunătățesc acuratețea rezultatelor.

Angio-CT craniană este deosebit de utilă în determinarea etiologiei accidentelor vasculare cerebrale, evaluarea circulației cerebrale și a stării parenchimului cerebral, caracterizarea anevrismelor, anomaliilor vasculare, a stenozelor și a efectelor avute asupra creierului. Examenul CT la cap este foarte util în diagnosticul diabetului insipid, întrucât anomaliile din apropierea glandei pituitare sunt un indicator în acest sens.

Angio-CT torace și Angio-CT abdomen identifică cu succes anevrismele de aortă toracică ascendentă și descendentă și caracterizează rigiditatea arterială în diabetul zaharat de tip 2.

Coronarografia CT se recomandă persoanelor cu factori de risc cardiovascular (hipertensiune arterială, diabet, fumat, colesterol crescut). Diabeticii pot suferi de boală coronariană severă, fără dureri în piept. Persoanele suferind de diabet au de două ori mai multe șanse decât persoanele care nu au această problemă de sănătate să dezvolte o afecțiune a inimii, iar 60% din diabetici își pierd viața datorită unui accident vascular cerebral sau datorită unui infarct. O simplă examinare CT poate caracteriza cantitatea de placă ateromatoasă aflată în sânge, identificând afecțiunile coronariene prezente.

Angiografia arterelor carotide manifestă aplicabilitate în detectarea bolilor aterosclerotice (prezența plăcilor de aterom) în arterele carotide, ce pot cauza limitarea fluxului sanguin cerebral și determina apariția accidentelor vasculare cerebrale.

Grija pentru pacienți și dorința de a atenua îmbolnăvirilor asociate diabetului a determinat centrele Scanexpert să evidențieze importanța prevenției și a monitorizării.