Ambalajul alimentelor şi E-urile. Ce trebuie să ştie oricine?

Pe etichetele produselor alimentare româneşti se pot întâlni următoarele inscripţionări: emulgatori, gelatină, stabilizatori, grăsimi, spumanţi, coloranţi, antioxidanţi, gelifianţi, emulsifianţi. Aceste formulări sunt imprecise şi în cele mai multe cazuri în spatele lor se ascund componenţi şi aditivi alimentari cu origine necurată.

Ce sunt „E“-urile?

Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se înţelege orice substanţă care în mod normal nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este utilizată ca ingredient alimentar caracteristic, având sau nu o valoare nutritivă, prin a cărei adăugare intenţionată la produsele alimentare devine o componentă a acestor produse alimentare. E-urile sunt acei aditivi adăugaţi în alimente cu rol de îndulcitori, coloranţi, emulgatori, conservanţi.

Consumul îndelungat de alimente, care au în compoziţie aditivi obtinuţi pe cale sintetică, supune organismul la un adevărat bombardament chimic care afectează organele interne.

Controlaţi eticheta fiecărui produs alimentar folosind un tabel cu E-uri, pentru a şti ce fel de aditiv conţine produsul! Organizatiile mondiale de sanatate au facut deja o lista cu cei mai periculosi aditivi prezenti in produsele alimentare.

​Iată câteva E-uri extrem de periculoase:

  • E 211 şi E 330 (în sucuri)
  • E 621 şi E 622 (în condimentele sintetice)
  • E 250 (în mezeluri)
  • E 123 (bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, brânzeturi topite, creme de brânză)
  • E 110 (în dulciuri, prafuri de budincă)
  • E 102 (dulciuri, budinci).

Sursa: www.nutritie-sanatoasa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.