Protejează-ţi pielea pe perioada verii

Pentru a ne proteja pielea de efectele nocive ale ultravioletelor din lumina solară, trebuie să folosim produse de fotoprotecţie cu FPS (factor de protecţie solară) adaptat fototipului fiecăruia (de la ten foarte deschis ce se arde foarte repede la soare până la ten închis, măsliniu, care nu se arde niciodată) şi cu o textură adaptată tipului de ten (uscat, normal, mixt, gras). Fotoprotectoarele concepute de firmele dermatocosmetice sunt cele mai sigure şi mai eficiente şi există practic pentru fiecare un produs aproape de ideal.

Dr. Alina Urosiu, medic primar Dermatologie ne sfătuieşte: „Expunerea la soare trebuie făcută până în ora 10, maxim 11 dimineaţa şi de la ora 16 (sau chiar 17 în zilele caniculare)”.

Uleiurile de plajă (cosmetice în general) au fost create pentru a accelera bronzul, dar fără a oferi nicio protecţie. Pe de altă parte, produsele fotoprotectoare sunt sub diferite forme: creme, emulsii, spray-uri, lapte de corp, geluri cu FPS care variază de la 10, 15, pana la 50+ (vorbind de produsele dermatocosmetice). Tendinţa este să se conceapă produse care să îmbine atât fotoprotecţia cât şi o accelerare a bronzului (prin utilizarea de filtre diferite pentru diferitele tipuri de ultraviolete UVA şi UVB). Astfel că vara aceasta putem găsi în farmacii ulei de plaja cu FPS 30 sau 50.

Dacă totuşi se întâmplă să aveţi neplăceri din cauza arsurilor solare iată ce ne recomandă medicul dermatolog: „O uşoară înroşire a pielii face parte din procesul de bronzare, dar ea nu este însoţită de nici un simptom. Atunci când roşeaţa este accentuată şi însoţită de usturimi, senzatie de tensiune în piele sau chiar de bule cu lichid, şi edeme vorbim despre arsura solară. Dacă este uşoara se aplică doar produse emoliente „after sun ‘’(disponibile în farmacii) şi comprese reci cu apă plată. Utilizarea iaurtului este atât de populară pentru că de obicei e rece şi orice e rece poate uşura puţin senzaţiile neplăcute, dar nu are nişte calităţi speciale. Dacă arsura este însă mai serioasă însoţindu-se de usturimi sau chiar dureri, apariţia de bule sau inflamarea pielii, este recomandată o vizită la dermatolog. În primă urgenţă, comprese cu apă plată şi acid acetilsalicilic sau ibuprofen”, dr. Alina Ursoiu.

De reţinut:
Aplicarea fotoprotectorului să se facă cu minim 20 minute înainte de expunerea la soare (deci nu pe plajă), iar reaplicarea din 2 în 2 ore sau la ieşirea din apă. Fotoprotecţia trebuie utilizată nu numai în concediu, ci ca regulă zilnică, pe zonele expuse la soare (de primavara până toamna târziu, iar iarna la schi obligatoriu în zilele însorite).

Redactor: Raluca Andonie Ardean
Specialist: dr. Alina Ursoiu, medic primar Dermatologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.