Rezidenți la Kilogram

Ce îți trebuie să ajungi doctor în viziunea doamnei Dr. Chelariu Mihaela.

Rezidenți la Kilogram​

În ultimul număr al revistei noastre invocam entuziastă modelul francez de management al sistemului de sănătate. Astăzi cu permisiunea dumneavoastră am să scriu despre o altă măsură de excelentă referitoare la formarea medicilor. Este foarte adevărat că poate mai mult decât în oricare alt domeniu, în medicină trebuie să ”ai har”, adică să ţi se potrivească această meserie. La momentul actual alegerea specializării se face aleator sau ”ce apucă” sau care se plătește mai bine. Puţini sunt cei care fac din pasiune și știti că acea cutumă, cu sensul ei primordial romantic ”acolo unde dragoste nu e, nimic nu e” se poate aplica cu succes și în domeniu medicinii. Poate totuși că anul acela de stagiatură era de folos, problema fiind legată tot partea fnanciară. (statul să plăteasca degeaba?)

Cum e în Franţa? Mai intâi că la admitere nu ai voie decât de 2 ori să îţi încerci șansele, apoi gata! – acesta nu e tocmai un principiu bun findcă mi se pare discriminatoriu.

Dar următorii pași mi se par importanţi! Există un
an de acomodare, în care studentul e un fel de elev în ”clasa 0”! Apoi, sunt supuși unor teste aptitudinale din care nu lipsesc cele practice, de descoperire a artei interviului, compasiune faţă de bolnav, etc. Practic, studentul nu știe când a fost testat, atât doar că la sfârșitul ”clasei” este obligatoriu îndrumat spre o disciplină clinică, una paraclinică sau spre alt drum, fiind incompatibil cu medicina. Deși ar părea că pentru un elev bun important e să intre (admiterea fiind un pic mai difcilă chiar și acum, dar nu ca în anii 80), dar chiar și pentru tânăr extrem de inteligent, răbdarea și bunătatea pot fi calitaţi rare.

Nu aș vrea să invoc pregătirea profesională pentru unii dintre tinerii medici ca îndoielnică findcă pentru alţii este destul de bună, ci capacităţile lor psihice de a face faţă  fie stresului, fie specificului specialităţii pe care și-o aleg. Dar ca de fiecare dată, sperăm într-o lume mai bună, un sistem de sănătate mai bun și medici mai calmi și mai bine plătiţi!

 

Dr. Chelariu Mihaela 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.