Alergii de sezon

Articol redactat de Farmacist Carmen Malaxa,
Vicepresedinte Colegiul Farmacistilor Galati

 

Reactiile alergice se caracterizeaza printr-un raspuns imun exagerat (hipersensibilitate) la anumiti factori numiti alergeni, care in mod normal au un efect redus asupra majoritatii oamenilor. Acesti alergeni pot fi: praf, polen, par de animale, anumite alimente. Alergia este o afectiune sistemica. Se dezvolta la persoane predispuse genetic (1 din 3 persoane prezinta teren atopic) si se manifesta prin prezenta mai multor simptome. Caracteristica comuna a afectiunilor alergice este inflamatia alergica.

La nivel global se observa o crestere a prevalentei bolilor alergice mai ales in tarile dezvoltate economic. Copiii si adultii tineri sunt cei mai afectati. Peste 25% din populatia Europei sufera de rinita alergica, 20% de astm bronsic si 15% de alergii la nivelul pielii. Desi severitatea simptomelor afecteaza activitatea zilnica si scade calitatea vietii pacientilor, doar un procent mic de pacienti ajung la medic.

Cand vorbim despre o predispozitie ereditara pentru dezvoltarea unor reactii alergice (ex: febra fanului, astm, urticarie) ca urmare a expunerii la anumiti alergeni, vorbim despre atopie.

Cele mai comune afectiuni alergice sunt: rinita alergica, astmul alergic, conjunctivita alergica, keratoconjunctivita atopica, dermatita de contact, alergia alimentara.

Rinită alergică

Se estimeaza ca rinita alergica afecteaza 1,4 miliarde de oameni la nivel global, cifrele fiind in crestere. Alergenii declanseaza un proces inflamator responsabil de simptome precum: stranut, congestie sau secretii nazale si alte simptome suparatoare. Din punct de vedere al etiologiei (cauzei), rinita alergica poate fi: sezoniera (febra fanului-apare datorita sensibilitatii pacientului la anumiti alergeni precum polenul), perena (sensibilitate la alergeni de interior – par de animale, acarieni de praf) si intermitenta sau ocupationala (expunere la un agent alergic la locul de munca – par de animale, substante chimice). Din punct de vedere al severitatii, rinita alergica poate fi usoara (nu afecteaza activitatea zilnica, somnul), medie (interfera calitatea vietii) si severa (activitatile zilnice nu pot fi desfasurate in lipsa tratamentului).

Tratamentul afectiunilor alergice se bazeaza pe 2 directii: masuri de evitare a alergenilor si tratament farmacologic. Este importanta identificarea alergenilor din mediu, deoarece limitarea expunerii la acestia poate reduce severitatea rinitei alergice si necesarul de medicamente. Polenul, acarienii de praf, proteinele insectelor si ciupercile sunt cei mai puternici alergeni. Pentru reducerea expunerii la acarienii de praf se recomanda indepartarea covoarelor, a jucariilor moi, folosirea pentru pat si perne a huselor impermeabile la acarieni, aspirarea saptamanala a patului, spalarea lenjeriilor de pat la 60grade Celsius. Pentru evitarea polenului se poate purta o masca antipolen, se evita expunerea in aer liber dimineata devreme cand nivelul polenului este cel mai ridicat, se ia medicatie antialergica inainte de aparitia simptomelor. Tratamentul farmacologic se instituie in functie de varsta pacientului, severitatea simptomelor, caracterul sezonier, comorbiditati si debutul afectiunii.

Conjunctivită alergică

Conjunctivita alergica reprezinta un raspuns inflamator al conjunctivei la alergeni ca polen, par de animale sau alti antigeni de mediu. Simptomele sunt: inrosire, edem si senzatie de mancarime a conjunctivei.

Keratoconjunctivita atopica este o inflamatie a ochiului si a pleoapei. Simptomele sunt: prurit, lacrimare, senzatie de arsura, durere, inrosire si vedere incetosata.

Dermatită de contact

Dermatita de contact este o inflamatie a pielii care apare in urma expunerii la factori externi. Poate fi de natura iritanta sau alergica. Dermatita de contact iritanta apare ca urmare a afectarii stratului superficial al epidermei de catre substante chimice sau agenti fizici, fara o sensibilizare anterioara. Dermatita de contact alergica este o reactie de hipersensibilitate la anumiti alergeni si apare doar la persoane susceptibile care au suferit o sensibilizare anterioara. Simptomatologia  variaza in functie de tipul de alergen, durata contactului si susceptibilitatea pacientilor. Principalele simptome sunt: prurit, inrosire, senzatie de arsura, aparitia veziculelor si durere pentru dermatita acuta, in timp ce in cazul dermatitei cronice pot aparea lichenificari si fisuri ale tegumentelor. Dermatita de contact alergica poate fi declansata de: iedera otravitoare, stejar otravitor, mango, unele produse cosmetice (lac de unghii, vopsea de par), unele medicamente cu administrare topica sau orala (ex: neomicina, corticosteroizi).