Tulburarea de stres-postraumatic și afecțiunile autoimune.

Hormonul de stres primar al organismului, cortizolul, are influență asupra sistemului imunitar. În general, ajută la echilibrarea funcției imunitare.Când stresul este sever, controlul cortizolului asupra sistemului imunitar poate fi afectat permanent, ceea ce duce la creșterea inflamației. Creșterea inflamației poate duce la o serie de boli și tulburări, inclusiv tulburări autoimune, boli de inimă și diabet.

Efecte psihologice.

În cazul PTSD, are o mulțime de efecte asupra fiziologiei noastre. Cu toate acestea, sistemul de răspuns la stres poate fi forța motrice din spatele simptomelor autoimune. În mod normal, cortizolul – mesagerul principal al răspunsului la stres – funcționează ca un inhibitor natural al inflamației. De aceea, medicii prescriu adesea analogi sintetici de cortizol pentru a trata afecțiunile inflamatorii.

Când stresul este omniprezent sau extrem, organismul începe să devină rezistent la cortizol sau nu produce atât de mult cortizol. Când se întâmplă acest lucru, inflamația poate crește din cauza lipsei inhibării endogene. Această creștere a inflamației poate duce la o serie de boli și tulburări, inclusiv boli autoimune.

Stresul probabil nu provoacă boli autoimune în sine. Cu toate acestea, pentru persoanele care sunt deja predispuse, poate din cauza unei predispoziții genetice, stresul ar putea fi unul dintre factorii care determină dezvoltarea bolii.

Stresul afectează unele tipuri de imunitate și activează altele.

Din păcate, felul pe care îl activează este asociat cu mai multă inflamație sistemică, care poate avea efecte negative asupra sănătății. Activarea în acest sistem pentru persoanele care sunt deja predispuse la boli autoimune ar putea crește riscul de a dezvolta boala.

Este important ca persoanele cu tulburări legate de stres să nu-și facă griji că ar putea ajunge cu o boală autoimună. Sistemele imunitare sunt complexe. Este probabil ca calea de transformare a stresului în boli fizice să includă o combinație de stres oxidativ și modificări ale microflorei intestinale. Ambele pot declanșa probleme de autoimunitate.

Nu știm în ce măsură stresul cauzează boli autoimune, dar rata bolilor autoimune a crescut drastic în ultimul deceniu sau mai mult. În timp ce studiul recent se adaugă cercetării care arată legătura dintre stres și problemele de autoimunitate, cercetările detaliate ar putea explica mai bine legătura.

Prevenire

Comunitatea medicală nu este complet sigură de calea care poate cauza tulburări de stres pentru a provoca boli autoimune. De asemenea, ei nu știu cum să repare daunele cauzate de stres.

Tratarea stresului atunci când apare poate proteja sau împiedica dezvoltarea unei boli autoimune. Este important să recunoaștem că ceea ce considerăm tulburări de sănătate mintală sunt tulburări fizice.

În timp, ele pot manifesta efecte în corpul fizic. Stresul nu dispare. Nu putem vaccina împotriva lui și nici nu o putem vindeca cu o pastilă. Trebuie să învățăm să ne angajăm într-o îngrijire sănătoasă de sine pentru a promova rezistența corpului nostru pentru a gestiona stresul.