Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este un tip de demență care provoacă o scădere a abilităților de memorie, gândire și învățare. Este cea mai frecventă cauză a demenței și afectează, de obicei, persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Nu există un remediu pentru boala Alzheimer, dar anumite medicamente și terapii pot ajuta la gestionarea temporară a simptomelor.

Pe cine afectează boala Alzheimer?

Boala Alzheimer afectează în principal persoanele de peste 65 de ani.

Cât de frecventă este boala Alzheimer?

Boala Alzheimer este frecventă. Afectează aproximativ 24 de milioane de oameni din întreaga lume. Una din 10 persoane cu vârsta peste 65 de ani și aproape o treime dintre persoanele cu vârsta peste 85 de ani au această afecțiune.

Care este diferența dintre Alzheimer și demență?

Demența descrie starea funcției mentale a unei persoane. Nu este o boala anume. Este o scădere a funcției mentale de la un nivel anterior mai ridicat, care este suficient de sever pentru a interfera cu viața de zi cu zi.

O persoană cu demență are două sau mai multe dintre aceste dificultăți specifice, inclusiv o schimbare sau declin în:

  • Memorie
  • Raționamentul și gestionarea sarcinilor complexe.
  • Limbaj
  • Comportament și personalitate.

Demența variază ca severitate. În cea mai ușoară etapă, este posibil să observați o scădere ușoară a funcționării mentale și nevoia de asistență în sarcinile zilnice. În stadiul cel mai sever, o persoană depinde complet de ceilalți pentru ajutor în sarcinile zilnice simple.

Demența se dezvoltă atunci când infecțiile sau bolile afectează părțile creierului implicate în învățare, memorie, luare a deciziilor sau limbaj. Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență, reprezentând cel puțin două treimi din cazurile de demență la persoanele de 65 de ani și peste.

Ce cauzează boala Alzheimer?

O acumulare anormală de proteine ​​în creier provoacă boala Alzheimer. Acumularea acestor proteine ​​- proteina amiloidă și proteina tau – provoacă moartea celulelor creierului.

Creierul uman conține peste 100 de miliarde de celule nervoase și alte celule. Celulele nervoase lucrează împreună pentru a îndeplini toate comunicările necesare pentru a îndeplini funcții precum gândirea, învățarea, amintirea și planificarea.

Moartea lentă și continuă a celulelor nervoase are ca rezultat simptomele bolii Alzheimer. Moartea celulelor nervoase începe într-o zonă a creierului tău (de obicei în zona creierului tău care controlează memoria – hipocampul) și apoi se răspândește în alte zone.

În ciuda cercetărilor în curs, oamenii de știință încă nu știu ce anume cauzează acumularea acestor proteine. Până acum, ei cred că o mutație genetică poate provoca boala Alzheimer cu debut precoce. Ei cred că boala Alzheimer cu debut tardiv se întâmplă din cauza unei serii complexe de modificări ale creierului care pot apărea de-a lungul deceniilor. O combinație de factori genetici, de mediu și de stil de viață contribuie probabil la apariția bolii.