Echipa Hi Smile: Dr Crivăț Mihaela

Crivăț Mihaela s-a născut în R Md, Chișinău,și a crescut de la 12 ani în România, Galați,timp în care a călătorit destul de mult. Este pasionată de dans, balet încă de mică, dar și de sport în general.După terminarea liceului și a primei facultăți, profilul contabilitate, viața a dus-o către facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității Dunărea de jos,Galați. La mai bine de 4 ani de când profesează crede că fiecare pacient care se așază pe fotoliul stomatologic trebuie să beneficieze de toată atenția sa, de aceea alocă fiecărui pacient timp, indiferent de vârsta acestuia, pentru a înlătura frica, extrem de des întâlnită a oamenilor, când vine vorba despre vizita la medicul stomatolog și a le putea câștiga încrederea celor care se lasă pe mâinile sale. O mare parte din vizita stomatologică constă în încercarea de a educa pacienții cu privire la profilaxie, prevenție și importanța controalelor regulate, astfel încât problemele dentare să fie tratate încă din stadiul incipient,pentru a putea salva vitalitatea dinților,sau chiar pentru a-i păstra în cavitatea orală.

Cum este să fii medic dentist la început de drum?

Ca orice început nu este foarte ușor,sunt multe aspecte de care trebuie să ții seama și anume pe lângă manoperele stomatologice uneori destul de dificil de efectuat, medicul stomatolog și echipa sa trebuie să îndeplinească și rolul de fini psihologi. Iar pentru a putea evolua și deveni un medic competent,acesta trebuie să meargă periodic la cursuri de formare profesională, pentru a putea fi informat despre noile metode de tratament.

 

De ce ați hotărât să deveniți medic stomatolog?

Am ales să merg în această direcție, deoarece mereu mi-am dorit să-i ajut pe cei din jurul meu și in special persoanele mai învârstă.Facultatea de Medicină Dentară a fost o alegere inspirată,întrucât astăzi am ocazia să lucrez cu persoane deosebite, de la care am multe de învățat!

 

Ce calități, considerați că trebuie să îndeplinească un stomatolog bun?

În primul rând, un stomatolog bun trebuie să poată arăta empatie față de pacienții săi, să poată comunica cu ușurintă cu aceștia.Este important ca medicul să fie extrem de atent și minuțios și întotdeauna să dorească să ofere cele mai eficiente tratamente pacienților săi.Și nu în ultimul rând,perfecționarea profesională, care nu se încheie niciodată in aceasta meserie,ea fiind continuă.

 

Considerați necesară o schimbare în stomatologia din România? Dacă da, ce anume?

Mentalitatea pacientului român, aceasta ar trebui să se schimbe,în legătură cu sănătatea sa orală, în așa fel încât pacientul,să înțeleagă rolul controlului periodic, și cât de multe poate salva un simplu control.Petru aceasta ar trebui sa se intervină la nivel național prin implementarea unor programe de conștientizare, control si prevenție.

 

Care sunt cele mai comune afecțiuni pe le întâlniți în clinică?

Cel mai des întâlnite sunt urgențele dentare, datorate neprezentării la timp la controlul periodic și la curățarea profesională, apoi tot din cauza unor abordări tardive a lucrurilor, manoperele secunde sunt reabilitările protetice fixe și mobile.

 

Cum ii sfătuiți pe cititorii noștri să se îngrijească de sănătatea lor orală?

Majoritatea pacienților nu știu că periuțele de dinți se schimbă la 3 luni de utilizare, altfel ele devenind surse de bacterii creând afecțiuni dentare. În igiena noastră ar mai trebui să introducem ața dentară pentru a curăța spațiile dintre dinți, unde se pot acumula resturi alimentare, și unde, de cele mai dese ori, apar cariile interdentare, apa de gură, cu un PH potrivit, care dezinfectează cavitatea bucală, precum și dușul bucal,acesta reușind să curețe spațiile inaccesibile chiar și pentru ața dentară.