Albirea dintilor: ce trebuie sa stii?

Un zambet larg, cu dinti albi si frumosi denota sanatate. Aspectul estetic al danturii are un rol important si inspira incredere, optimism. Albirea dintilor este un procedeu de cosmetica dentara, devenit tot mai popular. Astfel, in cadrul unei singure vizite in cabinetul stomatologic, pacientul obtine o dantura mai alba.

Exista si diverse metode de albire ale dintilor acasa, cu ajutorul unor produse care pot fi cumparate din farmacie. Igiena orala si tratamentele de albire realizate corect si la momentul potrivit sunt baza unui zambet frumos si sanatos. In acest articol iti oferim toate informatiile de care ai nevoie.

Ce este albirea dintilor?

Albirea dintilor este o procedura care iti vine in ajutor daca iti doresti o culoare mai deschisa a danturii. Atunci cand are loc in cabinetul stomatologic, medicul aplica o substanta de albire pe dintii arcadei superioare si a celei inferioare. Pe durata procedurii, gingia este acoperita. Exista si varianta in care albirea se face cu ajutorul unor gutiere pe care pacientul le ia acasa, aplicand un gel recomandat de medicul stomatolog.

Cum se face albirea dintilor?

Albirea dintilor in cabinetul stomatologic este o procedura sigura, simpla si non-invaziva. Medicul recomanda tipul de albire si concentratia potrivite. Astfel, albirea dentara efectuata in cabinet se adapteaza nevoilor fiecarui pacient.

Inainte sa aiba loc tratamentul de albire al dintilor, este necesar ca medicul sa examineze dantura pentru a se asigura ca nu exista probleme la nivelul cavitatii bucale. Totodata, are loc o curatare in profunzime a dintilor – detartaj, periaj profesional, air-flow. In felul acesta, dintii vor fi perfect curati, gata pentru a primi tratamentul de albire.

Albirea dintilor cu laser

Albirea profesionala a dintilor se realizeaza cu ajutorul unei tehnologii moderne cu laser. Medicul aplica pe suprafata dintilor un gel pe baza de peroxid de hidrogen (este de diferite concentratii, influentand intensitatea albirii). Gelul este activat cu ajutorul laserului, adica fasciculul de lumina este indreptat spre dinti. Pe durata procedurii se aplica un mulaj pe gingii, cu scopul de a le proteja. Albirea cu laser dureaza aproximativ o ora [1].

In urma procedurii nu va rezulta un alb ca zapada, ci dinti mai albi cu cateva nuante. Gradul de albire va fi agreat cu medicul si potrivit pacientului. In felul acesta, zambetul va arata natural. Dupa albire se recomanda evitarea fumatului, a alimentelor si a bauturilor colorate (vin, cafea etc.).

Nota: nu vor putea fi albite plombele, dintii falsi, petele maronii, cenusii sau negre.

Albirea dintilor cu ajutorul gutierelor

Medicul mai poate recomanda albirea dintilor cu ajutorul unor gutiere, care se ataseaza pe fiecare arcada si care sunt realizate special pe forma danturii pacientului. Pentru asta, prima data se realizeaza amprenta dentara. Gutierele personalizate sunt oferite pacientului pentru a fi folosite acasa impreuna cu un gel special care va fi introdus in interiorul lor [2].

Gelul asigura albirea uniforma a fiecarui dinte. Are in componenta peroxid de hidrogen – substanta de albire – si poate avea un grad de concentratie mai mic sau mai mare (10-16-35%), in functie de nuanta de alb dorita.

Albirea dintilor acasa

Igiena orala deficitara, fumatul, anumite bauturi (cafea, ceai verde) sau alimente pot schimba in timp nuanta naturala a danturii. In afara de albirea profesionala in cabinetul stomatologic, exista si optiunea albirii dintilor acasa cu ajutorul unor produse special destinate ingrijirii orale. Substanta care are capacitatea de a dizolva petele organice din dinte, determinand efectul de albire se numeste peroxid de hidrogen. El este folosit in concentratie mai mare in cazul albirii realizate in cabinet si in concentratie mai mica in produsele de albire destinate pentru acasa. Acestea pot fi:

  • benzi de albire – sunt fasii flexibile din plastic care contin substanta activa peroxid de hidrogen; in functie de procentul de substanta continut, durata tratamentului poate varia; trebuie respectate toate indicatiile oferite in prospect;
  • gutiere cu gel – se folosesc niste gutiere subtiri care au rolul de a mentine gelul (care contine peroxid de hidrogen) in contact cu dintii; trebuie urmate toate recomandarile de pe prospect cu privire la timpul de mentinere a gutierelor pe dantura si durata de tratament;
  • paste de dinti pentru albire – au o compozitie speciala, pot fi pe baza de peroxid de hidrogen sau pot contine alte ingrediente, cu scopul de a reduce petele de cafea, de ceai, de mancare de pe smaltul dintilor.

In concluzie, retine ca exista metode diferite de albire ale dintilor. Un rezultat foarte bun este obtinut in urma procedurii de albire cu laser. Se realizeaza in cabinetul stomatologic si ajuta la eliminarea petelor de pe dinti si la deschiderea nuantei lor. Exista optiuni si pentru cei care doresc albirea dintilor acasa. Retine ca rezultatul pe care il vei obtine este unul temporar. Efectul dispare cu atat mai repede in cazul fumatului excesiv sau al consumului de sucuri dulci, colorate. Indiferent de metoda de albire pentru care vrei sa optezi, este important sa realizezi un periaj dentar corect, efectuat in mod constiincios de doua ori pe zi.

 

Referinte: https://www.drmax.ro/articole/albirea-dintilor-ce-trebuie-sa-stii