Artrita reumatoidă. Dr. Mihaela Sârbu, Medic Primar Radiologie
Artrita reumatoidă este o tulburare inflamatorie cronică care poate afecta mai mult decât articulațiile. La unii oameni, boala se poate manifesta si la nivelul altor organe precum pielea, ochii, plămânii, inima sau vasele de sânge. Artrita reumatoidă este o tulburare autoimună care apare atunci când sistemul imunitar atacă în mod eronat țesuturile propriului corp. Spre deosebire de deteriorarea cauzată de uzură (artroza), artrita reumatoidă afectează membrane sinoviala de la nivelul articulațiilor, provocând o tumefiere dureroasă care poate duce în cele din urmă la eroziunea osoasă și deformarea ireversibila a articulațiilor.
Inflamația din artrita reumatoidă are urmari pentru intreg organismal daca este lasata netratata.
Semnele și simptomele artritei reumatoide pot include:
- Durere articulara de ritm inflamator- se agraveaza cu repausul si se amelioreaza cu miscarea
- Rigiditate/intepenirearticulară care este de obicei mai gravă dimineața și după inactivitate
Artrita reumatoidă debutanta (la inceput) tinde să afecteze mai întâi articulațiile mici ale mainilor respectiv picioarelor. Afectarea articulara este in mod caracteristic simetrica, adica afecteaza in aceeasi masura ambele parti ale corpului. Si articulatiile mari pot fi afectate genunchi, glezne, coate, șolduri și umeri. Singurul segment de la nivelul coloanei vertebrale care poate fi afectat de aceasta patologie este coloana cervicala – in principal articulatia atlanto-axiala (C1-C2) singura articulatie de la nivelul coloanei vertebrale care prezinta membrana sinoviala.
Aproximativ 40% dintre persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă prezintă, de asemenea, semne și simptome care nu implică articulațiile. Zonele care pot fi afectate includ:
- Ochii (episclerita, uveita (inflamatia camerei ocular anterioare sau medii); sindrom Sjogren secundar-se inflameaza glandele lacrimale ducand in timp la uscaciunea ochilor si mucoasei orale)
- Plămânii (pneumopatie interstitiala nespecifica)
- Sistem cardio-vascular (risc cardio-vascular crescut, hipertensiune arteriala, boala cardiaca ischemica)
- Glandele salivare
- Țesutul nervos
- Măduva osoasă
- Pielea
Semnele și simptomele artritei reumatoide pot varia ca severitate.Tratamentele din ziua de azi au evoluat foarte mult si se reuseste in cele mai multe cazuri sa se controleze simptomele si boala sa fie oprita din evolutie.