Prevenție suplimentară prin compensarea unor vaccinuri de la 1 decembrie 2023. Farmacist Florina Bonifate – Preşedinte al Colegiului Farmaciştilor din Galaţi

   Strategia României privind vaccinarea populației a suferit o schimbare majoră în anul 2023. Dacă la 01 octombrie a intrat în vigoare compensarea vaccinurilor antigripale, de la 01 decembrie încă 7 tipuri de vaccinuri se pot prescrie de către medicii de familie și elibera prin farmacii pentru anumite categorii populaționale la risc.

            Până la acest moment, populația era obișnuită cu gratuitatea vaccinurilor în programul național de vaccinare pentru copii și vaccinare gratuită în campaniile sezoniere cu vaccin antigripal de la DSP în cabinetele medicilor de familie, iar recent vaccinare anti Covid-19. Modificarea importantă survenită din luna decembrie constă în compensarea de către stat a unor vaccinuri, strategia fiind de a face prevenție pentru mai multe categorii de persoane care au nevoie de vaccinare, pentru creșterea ratelor de vaccinare și reducerea poverii sociale și economice a îmbolnăvirii cu boli transmisibile și netransmisibile.

Farmaciștii consideră că vaccinarea este un pilon esențial al sănătății publice și una dintre cele mai importante și eficiente metode de prevenție. Rolul farmacistului este și în prevenție și în corecta informare în privința vaccinării, bazate pe dovezi științifice, pe lângă eliberarea vaccinurilor din farmaciile comunitare.

Lista vaccinurilor compensate la adulți începând din decembrie și procentul de compensare al fiecărui vaccin:

  • vaccinul HPV – compensat 100% pentru fetele și băieții cu vârsta între 11 și 19 ani și 50% pentru femeile până la 45 de ani;
  • vaccinul pneumococic – compensat 100% pentru copii <19 ani și adulții ≥ 65 de ani, precum și pentru adulții între 19 și 65 de ani cu anumite boli, aflați la risc.
  • vaccinul meningococic – compensat 100% pentru adulții ≥ 65 de ani, precum și persoanele între 6luni și 65 de ani cu anumite afecțiuni;
  • vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular pentru adult (dTPa) – compensat 100% pentru gravide, rapel la 10 ani pentru fiecare doză anterioară la adulți, persoane cu transplant medular sau contacți ai acestora;
  • vaccinul hepatitic B (VHB) – compensat 100% pentru pacienți cu anumite boli și personal medico-sanitar;
  • vaccinul rujeolă–oreion-rubeolă (ROR) – compensat 100% pentru pacienți cu transplant medular și contacți ai persoanelor cu transplant.
  • vacinul varicelic – compensat 100% pentru contacți ai persoanelor cu transplant.

Începând din octombrie anul acesta, și vaccinul gripal a fost compensat pentru adulții cu vârsta între 45 și 65 de ani care nu suferă de nicio boală cronică și care, anterior, plăteau integral prețul vaccinului, dacă doreau să se imunizeze.

Farmaciștii susțin vaccinarea, sfătuim pacienții și populația să se adreseze medicilor de familie pentru a solicita informații suplimentare pentru protejarea împotriva bolilor prin vaccinare. Farmacia este unitatea sanitară cea mai accesibilă pentru informare despre vaccinuri și despre medicamente în general. Serviciile farmaceutice din farmacii vizează consilierea, campaniile de sănătate, iar unele farmacii sunt autorizate ca centre de vaccinare antigripală.

 Vaccinarea salvează vieți!