Ziua Mondiala de Lupta impotriva Tuberculozei 24 martie 2024 – ‘’’IMPREUNA PUTEM OPRI EPIDEMIA DE TUBERCULOZA !’ Dr.Popovici George-Cosmin, Medic specialist pneumolog cu competenta in somnologie si endoscopie bronsica

În fiecare an, pe 24 martie, lumea își aduce aminte de una dintre cele mai vechi și persistente boli infecțioase din istoria omenirii: tuberculoza(TBC). Ziua Mondială a Tuberculozei este o ocazie de a evidenția eforturile de combatere a acestei boli și de conștientizare publică și politicăcu privire la tuberculoză, o boală prevenibilă și tratabilă.

Data de 24 martie a fost aleasă de Uniunea InternaţionalăÎmpotriva Tuberculozei, în 1982, ca zi internaţională dedicatăeradicării bolii, deoarece la 24 martie 1882, bacteriologulgerman Robert Koch a informat comunitatea ştiinţificăinternaţională a descoperit bacilul TBC, un proces ce a deschis calea spre diagnosticare şi vindecare.

Istorie și Context

Tuberculoza a fost una dintre cele mai temute boli înistoria omenirii, fiind cunoscută încă din antichitate(s-au gasit caverne în plamânii mumiilor egiptene) . Este cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis și poateafecta plămânii, dar și alte organe ale corpului. De-a lungulsecolelor, această boală a provocat suferință și moarte înîntreaga lume.

Cu toate acestea, în secolul al XIX-lea și începutulsecolului al XX-lea, tuberculoza a devenit o adevăratăpandemie în Europa și America de Nord, provocând milioanede decese. În acea perioadă, nu existau tratamente eficiente, iar boala era adesea asociată cu sărăcia și condițiile insalubrede trai.

Progrese în combaterea Tuberculozei

Cu trecerea timpului, cercetarea medicală și progresul îndomeniul medicamentelor au dus la dezvoltarea unortratamente eficiente împotriva tuberculozei. Descoperireaantibioticelor, precum streptomicina în 1943 și izoniazida în1952, a revoluționat modul în care această boală poate fi tratată. Insa in ciuda faptului tratamentul eficient pentru TB este disponibil de peste 65 de ani, TB provoacă anual 1,3 milioane de decese, în mare parte în țările cu venituri scăzuteși medii. TB rezistenta la medicamente multiple (MDR-TB) este principala cauză de deces din cauza bolilor rezistente la antimicrobiene în lumea de astăzi și este o amenințarecrescândă pentru securitatea globală în domeniul sănătății, cu sute de mii de persoane afectate în fiecare an.

Campaniile de vaccinare și programele de control al bolilor au contribuit la reducerea prevalenței tuberculozei înmulte țări. Organizații internaționale precum OrganizațiaMondială a Sănătății (OMS) și Fonds Global au jucat un rolcrucial în coordonarea eforturilor la nivel mondial pentrucombaterea acestei boli.

Provocări Actuale

Cu toate aceste progrese, tuberculoza rămâne încă o provocare majoră pentru sănătatea globală. Milioane de oameni sunt încă infectați cu Mycobacterium tuberculosis, iarmulte dintre aceste cazuri rămân nedetectate sau netratate.

 

Tuberculoza reduce drastic calitatea vieții bolnavului, ca urmare a afectării plămânilor și, uneori, a altor organe, înanumite cazuri putând duce chiar la deces. Boala se transmitede om la om prin strănut, tuse sau salivă, astfel membriifamiliei, prietenii sau colegii de muncă ai unei persoane cu tuberculoză se pot îmbolvi, la rândul lor. Din acest motiv, uneori, o persoană cu tuberculoză se poate simți stigmatizatăși izolată de către anturaj, ceea ce poate cauza o suferințăpsihică ce se adaugă suferinței cauzată de boală. Incapacitateade a munci pe durata tratamentului până la vindecare poatecauza dificultăți materiale pacientului și familiei.

Tuberculoza în România si in Galati

 

În anul 2023, incidența globală a tuberculozei a inregistrat o crestere cu aproximativ 2 procente ajungand la 48 %000(vs 46.1%000 in 2022), din care 40.6 %000 au reprezentat cazuri noi(vs 39 %000 in 2022), 7.4%000 au fost recidive (vs 7.2%000 in 2022), iar 14,16 %000 au fost cazuri înregistrate la copii. De asemenea, s-a înregistrat o rată de mortalitate de 4,62%000.Deși în ultimele două decenii, România a înregistrat o reducere semnificativă a cazurilor de tuberculoză, de la 159 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2003, la 39,8 cazuri la 100.000 de locuitori în 2021, țara noastră continuă se situeze pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ceprivește numărul de cazuri noi și recidive.

În ultimii 5 ani, în județul Galați au fost înregistrate 1640 de cazuri noi de tuberculoză, iar în ultimul an s-au raportat 324 de cazuri, din care 226 cazuri noi, 12 cazuri la copii și 73 de recidive. In 2023 judetul Galati prezinta o usoara crestereajungand la o incidenta de 60.8 %000 (vs 60.5 %000  in 2022) cu o  scadere a incidentei de cazuri noi  in 2023 de 46.1 %000 (vs 51%000 in 2022) si o crestere a cazurilor de recidive in 2023 la 14.8 %000 (vs 9.5 %000 in 2022)

Mesajul de Ziua Mondială a Tuberculozei

Ziua Mondială a Tuberculozei oferă o platformă pentru aevidenția aceste provocări și pentru a sublinia importanțacontinuării eforturilor în combaterea acestei boli. Este, de asemenea, un moment de reflecție asupra progreselor realizateși a drumului încă de parcurs.

Mesajul principal transmis în această zi este tuberculozapoate fi învinsă. Cu o angajare globală, investiții adecvate încercetare, acces universal la tratament și o abordare holisticăcare abordeze și aspectele sociale ale bolii, putem ne apropiem de obiectivul de a elimina tuberculoza ca problemăde sănătate publică.

În concluzie, Ziua Mondială a Tuberculozei reprezintă nu doaro ocazie de a reflecta asupra impactului devastator al acesteiboli, ci și de a reafirma angajamentul nostru comun în luptaîmpotriva acesteia. Este un moment pentru solidaritate șiacțiune în vederea construirii unui viitor fără tuberculoză.

Diagnosticată și tratată în mod prompt, tuberculoza poate fi vindecată. Este important discutați cu mediculdumneavoastră de familie în cazul în care aveți simptomeprecum tuse persistentă timp de mai mult de 3 săptămâni, dureri în piept, dificultăți de respirație, scădere nejustificată îngreutate, transpirații nocturne sau oboseală.

 

Pentru a preveni îmbolnăvirea, atât pentru dumneavoastră, câtși pentru cei din jur, puteți adopta următoarele măsuri:

 

1. Vaccinarea copiilor cu vaccinul anti-tuberculoză BCG.
2. Menținerea unui sistem imunitar sănătos prin adoptareaunui stil de viață sănătos, care include o alimentațieechilibrată, exerciții fizice regulate și suficient somn.
3. Acoperirea nasului și gurii atunci când tușiți saustrănutați pentru a preveni răspândirea bacteriilor în aer.
4. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, în special după tușit sau strănut și înainte de a mânca.
5. Aerisirea frecventă a încăperilor și evitarea spațiiloraglomerate, în special în cazul persoanelor cu tuberculoză activă sau simptome suspecte.

Fiecare individ poate contribui la limitarea răspândiriituberculozei adoptând aceste măsuri simple, iarconștientizarea și implicarea activă în prevenirea bolii sunt esențiale pentru sănătatea publică.