Ce trebuie să știm despre afecțiunile parodontale. Conf.dr.Mihaela Moisei Medic primar parodontologie, stomatologie generala Competenta implantologie

                 Sănătatea orală este parte integrantă a sănătății generale, multe afecțiuni de la nivelul cavității orale fiind în strânsă dependență cu cele sistemice. Un  zâmbet frumos și sănătos nu este numai un obiectiv estetic ci implică și dorința individuală de a putea să ne hrănim în condiții optime. Stabilitatea dinților în oasele maxilare este condiția esențială în cadrul acestui deziderat.

                 În acest sens este important să știm că toate țesuturile care mențin dintele în os, pot fi afectate și compromite viața acestuia dacă nu le dăm atenția cuvenită. Este vorba în primul rând de gingia ce înconjoară dinții și a cărei îmbolnăvire poartă numele de gingivită. Semnalul de alarmă pentru această afecțiune o reprezintă sângerareala periaj sau la masticarea unor alimente de consistență mai dură și modificarea culorii gingiei din roz în nuanțe de roșu aprins  sau închis. Uneori poate atrage atenția și creșterea în volum a gingiei în anumite zone, acoperind o parte din coroana dintelui. Cauzele sunt de cele mai multe ori prezența unor depozite moi și dure pe suprafața dinților în zona de vecinătate cu gingia,cunoscute sub denumirea de placă microbiană respectiv tartru dentar. Atât prin compoziția lor în microorganisme cât și prin iritația mecanică, induc inflamarea gingiei în diferite grade ce poate fi tolerată de organism pînă la un anumit grad fără să existe simptome alarmante. Totodată mai pot fi prezenți și alți factori locali ce rețin suplimentar bacterii sau produc mici traume locale, cum sunt: cariile dentare, prezența unor elemente componente din aparatele fixe utilizate pentru alinierea corectă a dinților pe arcadă, marginile unor lucrări protetice fixe sau mobile. Inflamarea gingiei poate apărea și datorită prezenței unor boli generale cum ar fi diabetul zaharat,anemiile, leucemiile, administrarea unor medicamente pentru hipertensiunea arterială, situație în care este nevoie de colaborarea dintre stomtolog și medicul generalist curant.

                              Gingivită                                          Tumora de sarcină

 O situație particulară o reprezintă gingivita din perioada sarcinii și care poate să aibă aspectul unei creșteri mari de volum în dreptul unui dinte, termen cunoscut ca epulis sau tumora de sarcină.

                  Vizitele regulate la medicul stomatolog începand cu perioada de copilărie, pot preveni apariția gingivitelor și menținerea sănătății acestor țesuturi. Sfaturile personalizate de igienă dentară, și implicit de igienă alimentară, tratarea la timp a cariilor dentare sunt măsuri simple, accesibile tuturor și cu efecte pozitive pe termen lung. Monitorizarea atentă a pacientei însărcinate și a persoanelor cu afecțiuni generale amintite ca fiind implicate în apariția gingivitei, devine o măsură obligatorie pentru menținerea atât a sănătății orale cât și pentru un bun control al stării generale. Prin tratament adecvat majoritatea gingivitelor se tratează cu succes fără sechele.

                 O altă categorie de îmbolnăviri o reprezintă cea care afectează pe lângă gingie și  țesuturile profunde din jurul dinților și care se numesc parodontite. Cauzele sunt reprezentate de factorul microbian, respectiv o serie de microorganisme la care sistemul imunitar individual are un răspuns eronat, deficitar și duce la distrugerea suportului osos din jurul dinților. Semnele vizibile în acest caz pentru pacient sunt mobilitatea dinților și modificarea poziției lor în special în zona frontală cu apariția unor spații asemănătoare strungăreței. Pe măsură ce boala evoluează gradul de distrucție osoasă avansează și nivelul gingiei poate coborî,  ceea ce duce la  dezgolirea rădăcinilor dând aspectul inestetic  de dinte mai lung. Boala parodontală poate îmbrăca mai multe forme, cele mai periculoase fiind cele care se instalează la tineri, în jurul vîrstei de 20 ani și care nedepistată la timp duce la pierderea timpurie a dinților cu deficiențe estetice și funcționale majore. De multe ori are o evoluție lentă, fără simptome inițiale îngrijorătoare pentru pacient. Ca și în cazul gingivitei pot apare sângerări gingivale dar însoțite și de un miros neplăcut al cavității orale. Pacienții mai pot sesiza prezența unor mici abcese pe gingie sau a unei secreții gălbui în jurul dinților dar fără dureri semnificative. Mulți fumători se confruntă cu aceste probleme, nicotina fiind un factor predispozant și agravant al bolii.

                                                                       Parodontita

        În  acest context al parodontitei, cunoscută popular sub termenul de parodontoză, este important de reținut că există și o predispoziție familiară a bolii și prin  vizite regulate la stomatolog care să includă examinarea  anuală a unei radiografii a întregii cavități orale, este posibilă depistarea   precoce a bolii. Un alt aspect important îl constituie strânsa relație cu starea generală a organismului, parodontita fiind  agravată de stări precum diabetul în special  cel insulino-dependent, afecțiuni cardio-vasculare, stări de depresie imunitară majoră. La rândul ei, poate agrava bolile generale amintite datorită migrării bacteriilor specifice prin circulația sangvină către țesuturi din alte zone ale organismului.

            O comunicare eficientă cu stomatologul încă din perioada adolescenței concură la obținerea unor deprinderi eficiente de igienă dentară ca măsură de prevenție primară a acestor afecțiuni. Din istoricul medical pacientul conștientizează unele predispoziții individuale pentru una din formele de boală precum și  a legăturii cu sănătatea generală. Prin aceste măsuri se poate intercepta eficient parodontita în scopul   menținerii dinților pe arcadă.

           Gingivitele și parodontitele sunt așadar boli care ne pot afecta calitatea vieții în ansamblu ei și care pot fi evitate sau tratate eficient printr-un comportament responabil.