Oboseala

Daca suferi de oboseala excesiva, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te odihnesti, sa faci exercitii fizice si sa te hranesti in mod corespunzator. Aceasta inseamna ca ai nevoie de aproximativ opt ore de somn, un tip de exercitiu fizic – chiar si mersul pe jos – si suplimentarea meselor tale cu legume, cereale complete si fructe – in mod special, daca majoritatea dietei tale provine de la restaurante fast food. 
Organizarea timpului, biofeedback-ul sau tehnicile de relaxare musculara pot fi de ajutor. Daca stresul este sever (legat de scoala, serviciu sau relatii interumane) sau observi alte simptome, de depresie (schimbarea apetitului, tulburari de somn sau sentimente de tristete), s-ar putea sa ai nevoie de un consilier sau alt specialist in sanatatea mentala (psiholog, psihiatru). 

Boli ce pot cauza oboseala

Doua din cele mai comune cauze fizice de oboseala sunt anemia si hipotiroidismul.
Ar trebui sa te prezinti la medic pentru a fi evaluat pentru anemie daca prezinti urmatoarele simptome: 
– sufocare (in special la efort) 
– palpitatii 
– frecventa cardiaca rapida sau paloarea pielii 

Du-te la medic daca simptomele tale includ constipatia, pielea sau parul uscate, cresterea in greutate si intoleranta la frig, care pot semnala hipotiroidismul. 
Atentie! Aportul adecvat de fier este important in special pentru vegetarieni sau femei aflate in perioada menstruatiei. 
Alta boala cunoscuta pentru producerea oboselii este mononucleoza. Totusi, pe langa senzatia de oboseala, ar trebui sa prezinti celelalte simptome mult mai obisnuite ale mononucleozei, adica durere in gat si ganglioni tumefiati.
Daca simti in continuare oboseala excesiva, in ciuda faptului ca te odihnesti suficient si ai obiceiuri de viata sanatoase, du-te la medic pentru o evaluare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.