Antioxidanţi din farmacia naturii

Primăvara aduce cu sine primele surse proaspete de antioxidanţi: legumele verzi. Fiind foarte bine asimilate de organismul uman, ajuta la relaxarea tubului digestiv, puternic afectat de digestiile indelungate si la tonifierea celulelor. Marii consumatori de legume verzi: grecii, italienii, locuitorii din America de Sud, sunt printre cei mai logevivi locuitori ai planetei. Important de ştiut este ca legumele verzi sunt mai sănătoase pregătite în abur sau fierte decât crude, datorită faptului că prin preparare termica peretele celular devine permeabil şi absorbţia nutrienţilor este maximă.

La urzică există o suprapunere a calităţilor de aliment şi plantă medicinală. Determină întărirea organismului, purificarea sângelui şi regenerarea celulară datorită unui bogat conţinut în aminoacizi, vitamine, antioxidanţi, minerale şi substanţe proteice. Consumul de urzică primăvara, când planta este din abundenţă pe piaţă, contracarează anemia, vitaminizează şi detoxifică organismul, creşte imunitatea şi are efect în afecţiunile respiratorii, stimulează metabolismul. Urzicile se pot prepara la început de primăvară sub formă de pireu, mâncare cu usturoi, salate.

Spanacul este foarte bogat în nutrienţi, consumul acestuia poate aduce necesarul zilnic de vitamina K şi A, dar şi acid folic, magneziu, fibre, calciu şi proteine. Se recomandă consumul pentru prevenirea cancerului, pentru o vedere şi piele sănătoase, dar şi pentru reglarea tensiunii şi vindecarea anemiei.

Se recomandă la gătire ca spanacul să fie opărit foarte puţin sau consumat în stare crudă, de preferinţă în salată sau cu cruditaţi. Dacă în timpul preparării îşi schimbă culoarea din verde proaspăt în verde spre galben, atunci el devine dăunator şi nu trebuie consumat.

Broccoli, denumit şi conopida verde, este un aliment cu proprietăţi terapeutice foarte eficiente. Datorită conţinutului său mare în glucoză, intervine în combaterea cancerului pulmonar, de prostată şi de vezică urinară. De asemenea, este recomandat pentru tratamentul cancerului esofagian şi la stomac. În urma cercetărilor, brocoli este considerată leguma cu cel mai mare conţinut în substanţe anticancerigene. Consumul de brocoli ajută la întărirea sistemului imunitar, împiedică înmulţirea celulelor bolnave şi contribuie la multiplicarea celulelor albe care protejează organismul împotriva infecţiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.