Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen este o boală de natură neurologică caracterizată de crize violente de durere declanşate de acţiuni dintre cele mai comune, precum spălatul pe faţă, aplicarea machiajului sau bărbieritul.

Simptomele de nevralgie de trigemen pot fi:

  • junghiuri ocazionale cauzând dureri suportabile;
  • episoade de durere severă, durere resimţită ca un şoc electric;
  • crize spontane de durere declanşate sau nu de anumite lucruri sau situaţii: atingerea feţei, mestecat, vorbit şi periajul dinţilor;
  • crize de durere care durează câteva secunde;
  • durere în zonele controlate de nervul trigemen, inclusiv cea a obrazului, maxilarului, dinţilor, gingiilor, buzelor sau mai rar a ochilor şi frunţii.

În cazul nevralgiei de trigemen este perturbată funcţia nervului trigemen. De obicei, problema este contactul dintre un vas normal de sânge şi nervul trigemen, de la baza creierului. Acest contact exercită presiune asupra nervilor şi cauzează o funcţionare defectuoasă.

Tratamentul iniţial constă în administrarea unor medicamente care îngreunează sau blochează transmiterea semnalelor dureroase către creier. În timp mulţi pacienţi nu mai răspund la tratament sau au parte de efecte adverse foarte neplăcute şi trebuie să oprească tratamentul.

Chirurgia se dovedeşte de multe ori singura soluţie pentru pacienţii cu nevralgie de trigemen. Scopul tratamentului chirurgical este ori înlăturarea compresiei, de obicei vasculare, ori lezarea controlată a nervului pentru a înlătura durerea.

Specialist: www.sfatulmedicului.ro
healthy.kudika.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.