Ochiul roşu – uneori poate fi o urgenţă medicală (ep. 1)

Se întâmplă de foarte multe ori să avem ochii roşii şi de fiecare dată găsim explicaţii rudimentare pentru această apariţie, cum ar fi faptul că am stat în curent, că am stat prea mult în faţa monitorului de calculator sau că este de vină vreun produs de make-up! De multe ori însă cauzele apariţiei ochiului roşu sunt unele care ar trebui să ne trimită la oftalmolog.

Clinica Lenscontact din Galaţi primeşte periodic pacienţi care solicită consult pentru înroşirea inexplicabilă a ochiului, însoţită sau nu de alte simptome. Roşeaţa sau congestia oculară face parte din tabloul clinic al multor afecţiuni inflamatorii însă în acest episod vom face referire precisă la două forme particulare de conjunctivită.

Conjunctivita primăvăratică este o reacţie alergică bilaterală de regulă cu un caracter cronic.

Dr. Luminiţa Chiscăneanu spune că „afectează cel mai des adulţii tineri şi se manifestă în mod deosebit primăvara dar şi toamna; pacientul se prezintă de regulă cu o senzaţie acută de mâncărime la nivelul ochiului, fotofobie, senzaţii de usturime, dar şi secreţii ale mucoasei conjunctivale”. De regulă aceşti pacienţi au manifestat sau încă manifestă şi alte forme de afecţiuni alergice cum ar fi dermatita, rinita sau astmul bronşic. Tratamentul este atât intern cât şi extern şi de regulă nu este de lungă durată.

Conjunctivita de piscină sau conjunctivita foliculară acută este frecventă în sezonul cald şi afectează în mod deosebit copiii, adolescenţii şi adulţii tineri care frecventează ştrandurile. Dr. Luminiţa Chiscăneanu precizează că „această inflamaţie este de două feluri iritativă sau infecţioasă. Ea apare la aproximativ 10 zile cu apa piscinei insuficient tratată şi se manifestă prin umflarea pleoapelor, înroşirea ochiului, secreţii lacrimale, mărirea ganglionilor locali şi chiar senzaţie de nisip în ochi”.

Redactor: Raluca Andonie Ardean
Specialist: Dr. Luminiţa Chiscăneanu, medic primar Oftalmologie, clinica Lenscontact

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.