Dizenteria bacteriană – o afecţiune gravă la sugari

Dizenteria bacteriană este o boală foarte contagioasă de tip infecţios, care este caracterizată de afectarea digestivă în mod deosebit. Bacilii aerobi gramnegativi din genul Shigella provoacă această afecţiune şi bacteriile cresc uşor pe medii obişnuite şi de aceea această afecţiune este atât de des întâlnită. Din nefericire aceasta este una dintre luptele grele pe care le duc cei mici în prima perioadă de viaţă.

Bebeluşii hrăniţi natural (alăptaţi la sânul mamei) sunt protejaţi de laptele de mamă, despre care se ştie deja că este un aliment miraculos, bogat în tot felul de factori de protecţie precum imunglobulinele, lactoferina etc. Cu toate acestea dr. Ginel Baciu spune că ”sugarii se pot îmbolnăvi de infecţii digestive acute tip dizenterie, doar prin nerespectarea regulilor de igienă, deoarece prin laptele de mamă nu trec agenţi patogeni de acest tip. Însă regulile de igienă trebuie respectate cu sfinţenie respectiv spălarea mâinilor şi a sânului înainte de alăptare.”

Există semne foarte clare ale unei infecţii, care obligatoriu ne trimit la medic. Valori crescute ale temperaturii sugarului, scaune moi cu mucus şi sânge, vărsături şi deshidratare severă rapidă. În prezenţa acestor simptome, mama trebuie să se prezinte de urgenţă la medic.

Dr. Ginel Baciu, spune că cel mai des întâlnite complicaţii în cazul dizenteriei la sugar sunt ”pe termen scurt deshidratarea, iar pe termen lung septicemia, în starea de purtător”. De regulă tratamentul este pe termen scurt însă în cazuri grave, este nevoie de supraveghere medicală continuă şi tratament pe termen lung.

Sfatul medicului: respectarea cu stricteţe a regulilor elementare de igienă, gen spălarea mâinilor cu apă şi săpun cât mai des, spălarea sânului înainte de a fi oferit bebeluşului, în cazul alimentării artificiale a bebeluşului să se folosească numai alimente proaspete, dezinfectarea biberonului sau suzetei, prepararea termică suficientă în cazul alimentelor de la diversificare şi niciodată oferirea de alimente către bebeluş de pe o zi pe alta!

Specialist: Dr. Ginel Baciu, specialist gastroenterologie, director medical Spitalul de Pediatrie ”Sf. Ioan” Galaţi
Redactor: Raluca Andonie Ardean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.