Intoxicaţia cu antigel

Un fenomen des întâlnit în cabinetele veterinarilor

Se spune că atunci când eşti dispus să îţi asumi responsabilităţi este momentul în care poţi avea un animal de companie. Din nefericire unii dintre stăpânii de animale uită cât de impoartantă este responsabilitatea faţă de aceastea şi se întâmplă destul de des să ajungă cu micile necuvântătoare în cabinetele medicilor veterinari cu afecţiuni care apar din neglijenţă.

Un exemplu des întâlnit este intoxicaţia cu antigel. Această substanţă este des întâlnită mai ales la deţinătorii de autoturisme, pe timp de iarnă, dar şi la cei care au în curte fosă septică, antigelul fiind folosit în anotimpul rece pentru a nu îngheţa apa sau combustibilul din cauza temperaturilor scăzute. Gustul dulceag şi plasarea antigelului la întâmplare, fac ca animalele de companie să ingere acest produs toxic şi să se otrăvească.

Dr. Busuioc: ”etilenglicolul, substanţa principală din antigel, este un lichid incolor şi vâscos cu gust dulceag, fapt care îl face atractiv pentru câini şi pisici, este absorbit rapid în tractul gastro-intestinal şi metabolizat sub formă de acid oxalic, care la rândul său este foarte toxic”. Odată ajunsă în organism această substanţă poate face ravagii cu sănătatea patrupedului afectând sistemul nervos central, apoi inima şi în final rinichii.

Diagnosticul se pune în urma chestionării riguroase a proprietarului, efectuarea controlului clinic, dar şi efectuarea examenelor paraclinice cum ar fi testele sângelui şi urinei, investigaţii imagistice şi chiar teste toxicologice. Este suficient ca un câine să ingere 5 ml de antigel per greutate corporală pentru ca acesta să ajungă la deces.

Dr. Busuioc precizează ”este de dorit să nu lăsaţi această substanţă la vedere, însă dacă animalul a ajuns deja să o ingere este esenţial să vă prezentaţi la medicul veterinar de urgenţă pentru că dacă se aplică tratamentul în prima jumătate de oră de la momentul consumului, se poate evita decesul animalului şi tratamentul dă rezultate”.

Redactor: Raluca Andonie Ardean
Specialist: Dr. Gabriel Busuioc, medic veterinar, echipa MedicalVet Galaţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.