Înțepătura de insecte în pădure – CĂPUȘELE

Căpuşele sunt un parazit cu potenţial periculos pentru om datorită muşcăturii sale. În general, înţepătura de căpuşă poate produce simptomatologie asemănătoare gripei: febră, cefalee, vărsături, dureri musculare, etc. Din nefericire, în cazuri rare poate conduce şi la afecţiuni grave precum boala Lyme sau meningoencefalita.

Locurile favorite ale căpuşei sunt pădurile umede, unde temperatura este cuprinsă între 7-25 grade, tufişurile şi apropierea iazurilor. Activitatea biologică a căpuşelor şi riscul de transmitere a agenţilor cauzali ai maladiilor contagioase coincid cu lunile calde ale anului, fiind depistate în număr mare preponderent în aprilie-iunie şi august-octombrie.

Nu toate căpuşele însă sunt purtătoare de agenţi patogeni, totuşi ea trebuie îndepărtată imediat după înţepare. Cel mai uşor mod de a îndepărta căpuşa este scoaterea ei cu blândeţe: se prinde cu o pensetă cât mai aproape de segmentul bucal, nu se recomandă apucarea de corp, deoarece prin presiune mecanică fluidul toxic din interiorul ei va fi împins în organismul gazdă; nu se efectuează mişcări alternante, ci doar se apucă şi se trage uşor, până când căpuşa se desprinde de tegumente. Specialiştii nu recomandă aplicarea diferitelor unguente (pentru a favoriza alunecarea ei), a gazului, alcoolului, toate acestea favorizând infectarea zonei. După ce căpuşa a fost îndepartată, se spală zona cu apă si săpun.

Sursa: www.conexiunimedicale.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.