Farmacist primar Cotirlan Daniela

Preşedinte al Colegiului Farmaciştilor filiala Vrancea

Cât de dificil este să coordonezi sistemul farmaceutic din Vrancea?

Colegiul Farmaciştilor se referă la partea profesională, nu avem legatură directă şi cu activitatea economica. Avem totul reglementat pe partea profesională. Preţurile la medicamente sunt reglementate strict de Ministerul Sănătăţii, eu nu intervin în politica de preţuri. Noi când zicem farmacie, zicem o diversitate de produse însă avem reglementări privind reguli de bună practică farmaceutică, sunt ample, iar noi trebuie să respectăm multe norme astfel încât să nu ne jucăm cu sănătatea oamenilor.

Care este relaţia cu marile lanţuri?

E un concept nou care aş dori din tot sufletul să fie benefic. Eu zic că proba o va da timpul. Cadrul nostru legislativ nu este pregătit. Dar, lasă omul să vadă singur. Ştiţi care a fost conceptul farmaciei? la inceput a fost farmacia de cartier pentru ca omul să aibă servicii aproape, servicii personalizate, acum s-au depersonalizat… la farmaciile mari se lucrează pe bandă rulantă, eşti tratat ca un client, nimeni nu are timp să-ţi dea un sfat, această farmacie trebuie să fie productivă, merge pe principiul că trebuie să producă. La noi farmacia a însemnat altceva, drept dovadă că atunci când au vazut că farmaciştii formaţi în România au acest stil au început să se debaraseze de ei. Şi au inceput să angajeze farmacişti acum ieşiţi de pe băncile şcolii care nu au mai profesat meseria de farmacist tradiţional. Noi avem interes să însănătoşim oamenii, diferă…

Colegii din lanţuri sunt colegii mei, îi susţin profesional, dar trebuie să se supună unui străin în România. În România eşti propriul tău stăpân sau eşti sub un străin.

Care este viitorul micilor farmacii pe lângă aceste lanţuri farmaceutice? Cum pot rezista pe piaţă?

Farmaciile independente fac eforturi în acest “bine” şi nu vor face compromisuri. La noi este o altă disponibilitate a relaţiei farmacistpacient.  Oamenii vor avea nevoie de astfel de farmacii.

De ce românii se feresc de medicamentele de pe piaţa internă?

Mai mulţi factori au condus la lucrul acesta. Noi am avut industrie farmaceutică foarte bună, am avut oameni bine pregătiţi dar se fac presiuni de la medic, v-o spun cu drept de răspundere civilă, iar pe generice e o luptă continuă pentru că industria noastră a fost vândută. Atât timp cât nu mai este a noastră nu ai control ce se întâmplă şi e necesară şi aici proba timpului. Apoi la ce preţ se pot produce medicamentele, versus
importurile de ultimă generaţie!

Vreau să vă spun că sunt medicaţii originale care au probleme mari pentru că se fac în fabrici fantomă. Mai ai garanţia că iei aceeaşi aspirina, dau un exemplu. Cei care au ieşit din ţară au probat. Undeva avem acele instituţii care ar trebui să se securizeze. Aş vrea însă ca şi pacienţii să vadă în farmacist un factor de prevenţie, să nu mai vină doar când sunt bolnavi. Prevenţia este mama înţelepciunii. Să fie atenţi la ce au de făcut în viaţa de zi cu zi ca acele medicamente, foarte dure pentru organism, să nu fie date decât atunci când va fi real nevoie, nu din ce în ce mai des. Farmacistul trebuie să aibă o minte înţeleaptă, să gaseasca soluţii pentru fiecare, asta ar fi un ideal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.