Feriți-vă inima de ateroscleroză!

Această maladie cardiovasculară este caraterizată de formarea la nivelul tunicii interne şi medii a arterelor mijlocii şi mari de plăci ateromatoase (plăci care conţin colesterol). În pereţii arterelor se depune colesterolul şi grăsimile care sunt prezente în exces, în timp în aceste plăci se depune şi calciu, şi se ajunge la formarea unui ţesut fibros care îngreunează din ce în ce mai mult circulaţia sângelui prin artera care este afectată.

Ateroscleroza stă la baza apariţiei majorităţii afecţiunilor cardiovasculare. Formarea plăcilor de aterom în arborele vascular coronarian este cauza principală de mortalitate. Plăcile de aterom pot determina apariţia a trei entităţi clinice: boala arterială coronariană, responsabilă de angina pectorală, moartea cardiacă subită şi infarctul miocardic, boala cerebrovasculară care este responsabilă de infarctul cerebral şi atacuri cerebrale tranzitorii şi boala arterială periferică care poate duce la circulaţie sanguină deficitară la nivelul picioarelor, vindecarea greoaie a rănilor şi durere la mers – arterita.

Dr. Lucica Grigorică, medic primar cardiologie, doctor în medicină, Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sfântul Apostol Andrei” Galaţi precizează că ”această afecţiune este mai des întâlnită la bărbaţi decât la femei, şi acest lucru este posibil datorită efectelor protective ale estrogenului la femei (care încetează odată cu menopauza). Este o afecţiune pe care o întâlnim în general la persoane de peste 40 de ani, iar factorii de risc care duc la apariţia acestei afecţiuni sunt: diabetul, hipertensiunea arterială, consumul de tutun şi alcool, sedentarismul, obezitatea sau hiperlipidemia. Îngrijorător este numărul mare de pacienţi tineri care se adresează medicului pentru manifestări clinice ale aterosclerozei.”

Cel mai important aspect în cazul acestei afecţiuni este contorlul tuturor factorilor de risc modificabili, adică trecerea către un stil de viaţă sănătos cu program zilnic de mişcare, eliminarea consumului de tutun alcool, produse care conţin cantităţi mari de zahăr şi grăsimi.

Pentru un diagnostic precis şi tratament adecvat, prezentaţi-vă din timp la un consult medical de specialitate!

Redactor: Raluca Andonie Ardean
Specialist: Dr. Lucica Grigorică, medic primar Cardiologie, doctor în medicină, purtător de cuvânt al Spitalului Clinc de Urgență ”Sfântul Apostol Andrei” Galați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.