Importanţa jucăriilor în dezvoltarea copilului

Pe masură ce cresc, copilaşii au necesităţi diferite, îşi schimbă măsura la hăinuţe, îşi schimbă alimentaţia. Un lucru este însă constant: Joaca.

Credeaţi că jucăriile sunt utile numai pentru a le oferi copiilor o distracţie de moment? Mulţi producători de jucării vă vor contrazice. Ultimele lor oferte plasează funcţia de divertisment abia pe locul 2, iar cel mai important aspect acum este modul în care jucăria contribuie la dezvoltarea personalităţii celor mici.

De la copiii talentaţi la activităţi creative până la micuţii pasionaţi de activităţi fizice sau muzică, pentru fiecare tip de personalitate există o jucărie care le poate îmbunătăţi performanţele. Spre exemplu, dacă cel mic este este mai degrabă analitic sau tehnic şi are răbdare să combine piese sau să analizeze jucăriile, vorbim de inteligenţă spaţială. Cu alte cuvinte, aveţi acasă un mic viitor arhitect sau designer, care va aprecia seturile de construcţie, puzzle-urile şi seturile de creaţie.

Dacă orele de matematică sunt preferatele celui mic atunci acesta posedă o inteligenţă logico-matematică bine dezvoltată, iar cele mai indicate cadouri sunt seturile de sortare şi forme, seturile de cifre sau jocurile pe tablă. La celălalt pol sunt micii umanişti sau copiii care au o inteligenţă lingvistică bine dezvoltată. Este vorba de copiii care sunt de regulă buni la citit, scris, memorarea cuvintelor sau învăţarea limbilor străine. Ei vor aprecia cu siguranţă jocurile cu litere si cifre.

Părinţii micuţilor sportivi au şi ei o ofertă foarte largă din care pot alege. Jucăriile recomandate pentru aceştia sunt cele care contribuie la rapiditatea reflexelor. În acest sens sunt recomandate spaţiile de joacă, centrele de activitate etc. Pentru cei mai sociabili dintre pitici, jucăriile recomandate sunt cele interactive sau jucăriile de rol, care imită meserii. Acestea vor ajuta la dezvoltarea inteligenţei interpersonale a celor mici. Mai departe, părinţii micuţilor exploratori sau ai copiilor care manifestă interes pentru natură, împrejurimi naturale sau specii de păsări sau animale (inteligenţa naturistă), este bine să se orienteze către seturi de figurine cu animale şi păsări, seturile de grădinărit etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.