O nouă amenințare la nivel mondial – SEPSIS

SEPSIS este o afecţiune din ce în ce mai des întâlnită în rândul pacienţilor şi de cele mai multe ori, nedepistată la timp, este fatală! Ea este declarată ca fiind prima cauză a decesului provocat de infecţii, în ciuda apariţiilor de ultimă oră în priviţa vaccinurilor sau a tratamentelor antibiotice! Trebuie amintit faptul că aproximativ jumătate dintre pacienţii diagnisticaţi cu sepsis nu fac faţă tratamentului, mai ales dacă acesta a fost descoperit într-un stadiu avansat. Specialiştii din întreaga lume au ajuns la concluzia că Sepsis este o boală mortală din cauza căreia se moare de 10 ori mai mult decât de infarct.

Sepsisul ”este o infecţie gravă, un sindrom care poate avea manifestări diferite, care se suprapun cu cele ale altor boli, şi acesta este motivul pentru care este foarte greu de diagnosticat”, spune Massimo Girardi, coordonator al grupului de studiu privind infecţiile şi Sepsisul, din cadrul Societăţii Italiene de Anestezie, Analgezie, Reanimare şi Terapie Intensivă (SIAARTI).

În fapt, germenii patogeni, care intră în circuitul sanguin prin diverse leziuni, declanşează un răspuns inflamator sistemic, care deteriorează funcţiile tuturor organelor, când acestea numai funcţionează are loc un adevărat şoc septic la nivelul organismului.

Testele care pot duce la diagnoscarea sepsisului sunt gazele sanguine care dezvoltă acidoza, teste ale numărului de trombocite, teste ale funcţiei renale, cultura care dezvăluie bacteriile, teste ale celulelor roşii din sânge.

Simptomele care pot defini sepsisul sunt uşor confundabile cu simptomele altor afecţiuni şi presupun: temperatura mare, convulsii sau delir, frisoane, scăderea cantităţii de urină, hipotermie, hiperventilaţie, erupţii cutanate, ritm rapid al inimii şi tremur.

Obiectivele propuse de Global Sepsis Alliance cu ocazia Zilei Mondiale, sunt ambiţioase: reducerea cu 20% a incidenţei de Sepsis din lume până în 2020, ridicând în timp creşterea ratei de supravieţuire şi introducerea unui screening pentru Sepsis printre programele de rutină ale pacienţilor spitalizaţi în fază acută, în două treimi din spitalele de pe glob.

Redactor: Raluca Andonie Ardean
Surse: www.world-sepsis-day.org, epochtimes-romania.comwww.nodismed.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.