Sinuzita la copii – o afecțiune întâlnită des toamna

Mulţi părinţi se confruntă cu situaţii care par fără scăpare, cum ar fi episoadele lungi de tuse, nas înfundat şi secreţi nazale care par că nu se mai termină. Uneori poate fi vorba doar despre o afecţiune respiratorie comună însă în ultimii ani din ce în ce mai mulţi specialişti ORL pun la copii diagnosticul de sinuzită.

Sinusurile sunt 8 spaţii pline cu aer care sunt localizate în oasele faciale şi ale capului. Dezvoltarea lor completă se finalizează în preajma vârstei de 20 de ani. Sinuzita este o inflamaţie a membranei care căptuşeşte  inusurile. De regulă este întâlnită la adulţi însă şi cei mici pot primi acest diagnostic. Semnele care trimit părinţii la medicul specialist sunt: tusea, mucozităţi nazale persistente de culaore galbenverzuie, ochi umflaţi mai ales dimineaţa, respiraţie greoaie, destul de rar sunt întâlnite şi durerile de cap sau la nivelul frunţii şi febră.

Diagnosticul de sinuzită este pus de medicul ORL-ist dacă o răceală durează mai mult de 10-14 zile (în cazul sinuzitei acute) sau dacă simptomele prezentate mai sus durează mai mult de 3 luni. Examenul clinic constă în verificarea urechilor, gâtului şi nasului celui mic, apoi verificarea sinusurior cu apăsări uşoare în zona frunţii şi obrajilor. Dacă inflamaţia este produsă de bacterii atunci probabil că vi se va prescrie un antibiotic care va fi eficient, însă dacă infamaţia este produsă de un virus atunci antibioticul nu are efect.

Părinţii trebuie să ştie că schimbarea stilui de viaţă şi mediul pot influenţa inflamarea sinusurilor. De exemplu, iarna ar fi bine ca în casă să fie folosit un umidificator care să facă mai uşoară trecerea de aerul rece şi umed de afară la cel cald şi uscat din casă. Un alt mod de a preveni aceasta afecţiune este respectarea strictă a regulilor de igienă, spălatul frecvent pe mâini cu apă călduţă şi săpun, curăţarea corespunzătoare a foselor nazale cu şerveţel de unică folosinţă etc.

Redactor: Raluca Andonie Ardean
Surse: www.copilul.ro, www.desprecopii.com, www.sfatulmedicului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.