Mamografia

În România cancerul mamar este prima cauză de mortalitate din rândul femeilor, iar incidenţa acestuia este în continuă creştere.

1% din femei se îmbolnăvesc anual de cancer de sân, ceea ce reprezentă aproximativ 4200 cazuri noi pe an. 2/3 dintre bolnave se prezintă in stadii avansate ale bolii (III şi IV), fiind necesară efectuarea în marea majoritate a cazurilor a mastectomiei totale cu efecte nefaste asupra psihicului bolnavelor, dar şi în sfera costurilor generale ale tratamentului.

Deşi în fazele iniţiale cancerul mamar nu cauzează durere, exista alte simptome care trebuie sa reprezinte un semnal de alarmă pentru femei şi să le determine prezentarea la un consult de specialitate.

  • Apariţia unei formaţiuni tumorale mamare sau/şi a unor noduli în regiunea axilară
  • Modificarea formei şi mărimii sânului, cu modificarea simetriei mamelonare
  • Modificări ale suprafeţei tegumentare (coaja de portocală, noduli tumorali, exulceraţii, desen vascular accentuat)
  • Scurgeri mamelonare mai ales hemoragice
  • Retracţia recentă mamelonară

Mamografia este examinarea radiologică a glandei mamare ce foloseşte o doză redusă de radiaţii X. Este singura metodă imagistică folosită pe scară largă pentru detecţia cancerului de sân.

Doza de iradiere este foarte mică, similară unei radiografii dentare şi este mai mică decât iradierea la care se expune un călător cu avionul la un zbor intercontinental.

Sensibilitatea mamografiei depinde de tipul de structură al sânului, fiind redusă în cel dens, predominant glandular şi excelentă în cel predominant adipos.

Mamografia poate detecta cancerul infraclinic, adică nepalpabil.

Există două tipuri de mamografii:

  • Cea de screening, care se efectuează regulat la femeile asimptomatice. Indicaţiile actuale referitoare la vârsta la care ar fi indicată efectuarea acesteia sunt la doi ani pentru femei cu vârsta cuprinsă între 40 şi 49 ani şi în fiecare an la femei trecute de 50 ani.
  • Cea diagnostică la femeile simptomatice peste 35 ani (nodul, scurgere mamelonară retracţia mamelonului sau a pielii la nivelul sânului etc). La pacientele sub 35 ani ecografia mamara este prima examinare recomandata.

Se recomandă ca mamografia să se efectueze în prima perioadă a ciclului menstrual, respectiv între a 5-a şi a 10-a zi de la declanşarea menstruaţiei.

Mamografia este contraindicată în timpul sarcinii.

Ar fi de preferat să prezentaţi medicului radiolog mamografiile sau alte investigaţii imagistice mamare anterioare, pentru comparaţie, chiar dacă au fost efectuate în alte centre medicale.

Se recomandă să specificaţi dacă aţi suferit intervenţii chirurgicale la nivelul sânilor, dacă aţi folosit medicamente cu conţinut hormonal sau aveţi rude care au fost diagnosticate cu cancer de sân.

Mamografia nu este dureroasă. În timpul examinării mamografice este necesară compresiunea sânului, care reduce grosimea glandei mamare, cu reducerea consecutivă a dozei de radiaţii. Compresiunea nu este periculoasă şi nu produce modificări interne ale sânului.

În orele de dinaintea efectuării testului, evitaţi aplicarea de cosmetice, uleiuri, creme şi în special talc sau deodorant.

Mamografia este o metodă rapidă, iar compresiunea sânului durează câteva secunde. Vi se va cere să scoateţi hainele din jumătatea superioară a corpului, inclusiv bijuteriile din jurul gâtului. Veţi fi poziţionată în faţa aparatului radiologic, iar sânul va fi plasat de către tehnicianul radiologic între 2 plăci de plastic, care vor presa glanda mamară.

Sunt două expuneri standard pentru fiecare sân, care se pot completa cu incidente suplimentare.

Dacă mamografia este normală, nu mai sunt necesare alte teste şi poate fi repetată la 1 – 2 ani, în funcţie de vârsta pacientei.

Dacă se evidenţiază o anomalie mamografica vi se poate cere să efectuaţi alte investigaţii imagistice complementare – ecografie, elastografie, rezonanţă magnetică.

Pentru cancerul de sân diagnosticul de certitudine este dat de rezultatul histo-patologic al unei probe obţinute prin puncţie-biopsie. Mamografia este singura metodă dovedită eficientă în detectarea carcinomului mamar „in situ”, stadiu în care vindecarea este de 100%.

Mamografia identifică nu numai cancerul de sân, ci şi leziuni benigne care vor necesita tratament sau urmărire în timp.

În cadrul serviciului de radiologie, Spitalul General CF Galati dispune atât de mamograf şi ecograf, cât şi de personal specializat, cu experienţă în patologia mamară.

Dr. Cornea Lenuţa
Medic primar Radiologie-Imagistica Medicala, Spitalul CF Galaţi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.