Fumatul – principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare!

Obiceiul de a fuma este principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, iar acestea reprezintă principala cauză a mortalităţii în întreaga lume. Aproximativ 30% dintre cazurile de ateroscleroză şi tromboză coronariană apar din cauza fumatului. Ateroscleroza, aşa cum am precizat în numărul 7 al revistei noastre, descrie înfundarea arterelor cu grăsimi care le îngustează şi le blochează, iar tromboza descrie un cheag de sânge localizat în arterele care alimentează inima.

Pentru a sublinia riscul major la care ne supunem în momentul în care fumăm, specialiştii anunţă că 9 din 10 persoane care au suferit o operaţie de bypass pe cord deschis, fumează sau au fumat în trecut! Vasele de sânge care străbat creierul pot şi ele afectate de fumat, ele se pot bloca şi se poate ajunge la colaps sau chiar paralizie. Arterele renale, afectate de obiceiul de a fuma, pot cauza hipertensiune arterială sau chiar insuficienţă renală. Pentru că fumatul afectează direct întreg sistemul circulator, arterele femurale au şi ele de suferit şi în acest caz se poate ajunge la apariţia cangrenei sau chiar la amputarea picioarelor.

Nicotina, care provoacă dependenţă, monoxidul de carbon, gudronul şi cianida de hidrogen, sunt substanţe otrăvitoare pe care fumătorii le introduc în mod inconştient în corpul lor. Acestea sunt cele mai cunoscute substanţe nocive din ţigarete, dar trebuie să ştiţi că în realitate avem de-a face cu peste 4000 de substanţe chimice cu diferite grade de toxicitate, dintre care doar 43 sunt recunoscute la nivel mondial ca fiind carcinogeni.

Dr. Lucica Grigorică, medic primar Cardiologie avertizează că ”persoanele care fumează cel puţin un pachet de ţigări pe zi prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi de un atac de cord, şi asta se întâmplă la vârste din ce în ce mai fragede în ultimii ani”.

Renunţarea la fumat contribuie atât la reducerea riscului de a dezvolta o boală cardiovasculară cât şi reducerea riscului de a dezvolta boli grave cum ar fi cancerul sau emfizema.

Specialist: Dr. Lucica Grigorică, medic primar Cardiologie, doctor în medicină, purtător de cuvânt al Spitalului Clinc de Urgență ”Sfântul Apostol Andrei” Galați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.