Screening-ul radio-imagistic în cancerul de sân

Screening-ul radio-imagistic reprezintă o serie de investigaţii ce trebuie efectuate într-o anumită ordine în vederea stabilirii unui diagnostic precis în timp util terapeutic.

La femeile sub 30 de ani, după examenul clinic, ultrasonografia este investigaţia de primă intenţie. De asemenea, se recomandă ecografia ca investigaţie de primă intenţie la gravide, lehuze, în monitorizarea implantelor mamare şi în general, la orice sân cu densitate mare.

După vârsta de 30 de ani, examinarea sânului se face asociind ecografia mamografiei, în special la cazurile cu sânii denşi sau în prezenţa unei mamografii neconcludente.

După instalarea menopauzei, se recomandă examinarea periodică a femeilor (screening), iniţial mamografic, iar în cazurile neclare, suspecte, asocierea cu investigaţii cu ultrasunete.

Mamografia rămâne în continuare principala metodă de screening, nefiind sigur că în viitorul apropiat va fi înlocuită cu noile tehnici în diagnosticul imagistic al cancerului mamar.

Tomografia computerizată (CT) este o metodă a cărei utilitate în screening-ul cancerului de sân nu este dovedită.

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) este o metodă de diagnostic foarte valoroasă, mai ales prin utilizarea contrastului paramagnetic, în diferenţierea leziunilor mamare benigne de cele maligne.

Scintigrafia mamară este o metodă complementară ecografiei şi mamografiei, care utilizează radiotrasori (tehneţiu, thaliu).

Puncţia bioptică este cea care, în final, va certifica benignitatea sau malignitatea leziunii.

Specialist: Dr. Petrișor Nicoleta, medic specialist Radiologie-Imagistică Medicală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.