Fibrilaţia atrială

Fibrilaţia atrială este un ritm neregulat şi adesea rapid al inimii. Se manifestă printr-un ritm complet neregulat (inima bate haotic) resimţit de pacient sub formă de palpitaţii. Poate determina la unele persoane stări de anxietate şi chiar dureri de inimă.

Mecanismul fibrilaţiei atriale îl reprezintă existenţa în paralel a unor multiple microcircuite de reintrare, care sunt instabile şi generează multiple unde care vor ajunge la ventriculi. Aritmia este generată de un focar cu descărcarea rapidă, situat cel mai adesea la nivelul venelor pulmonare (există 4 vene pulmonare care pătrund în atriul stang şi aduc sânge oxigenat de la plămâni). Fibrilaţia atrială poate să apară şi la o inimă sănătoasă, cel mai frecvent la tineri, unde jumătatea din ei nu asociază şi alte probleme cardiace.

Atunci când factorul declanşator este unul care poate fi înlăturat (ex.: consumul de alcool sau de cafea), revenirea la o frecvenţă cardiacă regulată se poate realiza prin oprirea consumului. Nu exista un tratament eficace pe care să îl puteţi aplica acasă, singura opţiune în caz de palpitaţii, mai ales dacă asociaţi şi o altă boală cardiacă, râmânând vizita la medic.

Persoanele în vârstă sunt mai predispuse să dezvolte fibrilaţie atrială în comparaţie cu o persoană mai tânără de 40 de ani. Alti factori care pot determina apariţia episodică a fibrilaţiei atriale sunt: alcoolul şi cafeaua.

Sursa: www.tratament-dureri.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.