6 Ponturi pentru o respiraţie proaspătă

O respiraţie proaspătă este ca o carte de vizită pentru imaginea de sine, dar poate fi şi o provocare pentru oricare dintre noi. Fie că este vorba despre un miros neplăcut al respiraţiei dimineaţa, fie ne referim la halenă, toată lumea se confruntă cu momente în care cavitatea bucală emană mirosuri stânjenitoare. Din fericire, există soluţii care să elimine această problemă frecventă, indiferent de severitatea cauzelor care o produc. Principala cauză a acestei probleme este acumularea de bacterii în cavitatea bucală, la nivelul dinţilor şi a limbii, care se multiplică şi elimină toxine cu miros neplăcut. Alte cauze sunt depunerile de tartru, afecţiunile gingivale, cariile profunde, afecţiuni pulmonare, gastrointestinale, infecţiile sinusale, diabetul, infecţiile amigdalelor, fumatul sau consumul alimentelor cu miros neplăcut.

Soluţii pentru o respiraţie proaspătă:

  1. Igiena orală corespunzătoare. Perierea dinţilor de cel puţin 2 ori pe zi, utilizarea aţei dentare şi apei de gură.
  2. Curăţarea corectă a limbii. Specialiştii recomandă perierea uşoara a limbii după curăţarea dinţilor sau utilizarea unui dispozitiv special destinat acestei operaţiuni.
  3. Hidratarea cavităţii bucale. Un pahar de apă consumat imediat ce se simte lipsa salivei sau senzaţia de gură uscată poate salva mirosul respiraţiei. Consumul de dropsuri mentolate sau guma de mestecat stimulează producţia de salivă proaspătă.
  4. Depistarea cauzei principale a halenei. Mirosul neplăcut poate avea şi cauze mult mai complexe şi poate apărea pe fondul unei afecţiuni sistemice de sănătate. În acest caz trebuie găsită cauza principală a afecţiunii şi tratată adecvat. Problemele de sănătate pot fi: bronşita, sinuzita, diabetul, gastrita.
  5. Identificarea alimentelor care produc halena. În timp ce usturoiul sau ceapa sunt primele alimente care ne vin în minte atunci când ne gândim la o respiraţie compromisă exista şi alte surse alimentare cu aceleaşi consecinţe. Carnea lasă de fiecare dată fragmente foarte mici în spaţiile interdentare sau în cavităţile carioase mari. Unele diete bogate în proteine şi sărace în carbohidraţi pot fi alte cauze ascunse ale halenei.
  6. Restabilirea ph-ului cavităţii bucale. Consumul de băuturi acidulate, cafea sau alcool scade ph-ul în cavitatea bucală. O soluţie eficientă în acest caz este clătirea gurii cu apă plată imediat după consumul acestor băuturi. Folosirea remediilor naturale este foarte eficientă şi lipsită de efecte secundare. Ceaiul verde consumat imediat după masă este promotor al respiraţiei proaspete. Scorţisoara, menta, busuiocul, pătrunjelul acoperă eficient mirosul stânjenitor din cavitatea bucală.

Specialist: Dr. Valeriu Bivol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.