Aloe, o farmacie într-o plantă (II)

Celebra plantă, apreciată încă din Antichitate datorită efectelor sale benefice asupra sănătăţii şi frumuseţii, s-a bucurat de atenţia a numeroşi specialişti, care i-au cercetat în detaliu componentele şi proprietăţile extraordinare ale acestora. S-a vorbit, s-au scris şi publicat foarte multe studii ştiinţifice despre efectele detoxifiante, imunomodulatoare, imunostimulatoare, antiinflamatoare şi analgezice ale gelului de Aloe vera. Noi vă propunem să descoperiţi Aloe vera ca aliment funcţional.

Un aliment funcţional este cel care, pe lângă calităţile nutriţionale obişnuite, se adresează unor funcţii fiziologice din organism, oferind anumite beneficii de sănătate dincolo de cele obişnuite, exprimate în general prin scăderea riscului de îmbolnăvire. Gelul de Aloe vera, prin componentele sale, pe care le vom detalia mai jos, mai conţine şi altele neidentificate încă, dar cel puţin la fel de importante şi de active şi care contribuie la efectul de matrice alimentară naturală al gelului de aloe.

AMINOACIZII

Gelul de Aloe vera conţine 19 aminoacizi din cei 20 care compun proteinele din corpul nostru şi 7 aminoacizi esenţiali din cei 8 pe care organismul nu-i poate fabrica. Aminoacizii sunt esenţiali pentru sănătate, ei intrând în compoziţia enzimelor, hormonilor, muşchilor şi celorlalte structuri proteice ale corpului.

VITAMINELE

A, C, E – vitamine cu rol imunostimulator, antioxidanţi esenţiali în prevenirea stresului oxidativ şi distrugerea radicalilor liberi, caresunt, aşa cum ştim, foarte dăunători, fiind implicaţi în generarea cancerelor, bolilor arteriale, îmbătrânirii premature, inclusiv a cataractei.

Vitamina A este foarte importantă în special pentru menţinerea acuităţii vizuale pe întuneric. Fiind direct implicată în biosinteza colagenului.

Vitamina C este o componentă esenţială a pielii, cu rol important pentru frumuseţea pielii, sănătatea oaselor şi a tendoanelor şi procesul de vindecare a rănilor.

Vitamina E este importantă în prevenirea trombozelor şi aterosclerozei, având efecte benefice asupra vindecării rănilor, fertilităţii şi frumuseţii pielii.

Vitaminele din complexul B, inclusiv colina sunt implicate în procesul de eliberare a energiei din alimente, în metabolismul aminoacizilor, în felul acesta stimulând dezvoltarea masei musculare. Aceasta înseamnă o rată ridicată a metabolismului bazal, ceea ce are ca efect arderea grăsimilor şi evitarea apariţiei sau reducerea supraponderabilităţii şi obezităţii. Aspecte cu atât mai importante cu cât ştim că obezitatea este terenul pe care apar bolile civilizaţiei moderne – maladii cardiovasculare (infarct de miocard), cerebrovasculare (accident vascular cerebral), anumite forme de cancer, maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson) şi nu în ultimul rând diabet, în special de tip II, gută (hiperuricemie), artroze, artrite etc.

Conţinutul său de vitamina B12 reprezintă un punct forţe al gelului de Aloe vera, acesta fiind una dintre puţinele surse vegetale de vitamina B12, foarte importantă în sănătatea celulei nervoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.