Varicela

Boală infecţioasă extrem de contagioasă provocată de virusul varicelozosterian, cunoscută şi sub numele de vărsat de vânt.

Sursa de infecţie o constituie bolnavii de varicelă sau de herpes zoster care sunt infecţiosi prin leziunile tegumentare şi mai ales ale mucoaselor.

Poarta de intrare a infecţiei este mucoasă nazofaringiană şi cea conjunctivală.

Transmiterea se realizează de la persoană la persoană prin contact direct sau prin picături de secreţie nazofaringiană răspândite aerogen sau foarte rar prin obiecte proăspat murdărite cu secreţii de pe mucoase sau leziuni tegumentare.

Contagiozitatea este foarte mare, în special în stadiul iniţial, durata perioadei de contagiune începând cu 1-2 zile înainte de apariţia erupţiei şi durează aproximativ 6 zile după ultimul val eruptiv; crustele de varicelă nu par să fie contagioase.

Deşi imunitatea după varicela este de lungă durată se admite că la unele persoane virusul poate persista ani în stare latentă în celulele nervoase, provocând la adulţi tabloul de herpes zoster.

Varicela este o boală de declarare obligatorie numeric, izolarea făcându-se la domiciliu timp de cel puţin 6 zile de la apariţia erupţiei.

Sursa: www.pcfarm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.