Primul consult oftalmologic la copii

Primul consult oftalmologic la copii poate fi efectuat din prima zi de viaţă, sau atunci când este nevoie. La naştere se practică o examinare de rutină facută de medicul neonatolog, sau pediatru pentru determinarea afecţiunilor congenitale. Dacă există orice problemă sau îngrijorare, copilul trebuie examinat de un medic oftalmolog. În funcţie de vârsta copilului, se pot determina mai mulţi sau mai puţini parametri. La copilul mic, chiar dacă nu este cooperant, se pot face anumite examinări care pot orienta asupra stării oculare.

Cum pot testa părinţii vederea copilului mic?

Se urmăresc:

  • menţinerea contactului vizual;
  • alinierea globilor oculari – până la 5–6 luni bebeluşii mai încrucişează ocazional ochii; o deviaţie constantă a ochilor este anormală;
  • urmărirea unui obiect colorat (care nu face zgomot, pentru a nu fi atras de sunetul emis de jucarie)

După vârsta de 3 ani, când copilul colaborează cu medicul examinator, se poate testa mai bine acuitatea vizuală.

La copiii care aparent nu prezintă nici o problemă legată de vedere sau de poziția ochilor, este important de efectuat un control oftalmologic la 3 ani, la 5 ani şi înainte de începerea şcolii, apoi cel puţin o dată la doi ani. Se vor determina astfel eventualele vicii de refracţie care vor fi corectate cu ochelari pentru a asigura copilului o vedere bună şi astfel o dezvoltare intelectuală optimă.

Trebuie reţinut că un copil poate avea o problemă oculară chiar dacă nu se plânge de nimic sau nu prezintă modificări evidente la nivelul ochilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.