Examinarea computer tomografică cranio-cerebrală

Centrul de radiologie şi imagistică Remenix – Galaţi

Examinarea computer tomografică folosește radiații ionizante X prin care se pun în evidență aspectul normal și patologic al organelor. Examinarea este conditionață de zona de interes, poziționarea exactă și nu în ultimul rînd de folosirea ferestelor optime (cerebrală, osoasă). Pentru caracterizarea computer tomografică a organelor se utilizează scara densitometrică Hounsfield.

Tomografia computerizată cranio-cerebrală este utilă pentru că este realizată într-un timp relativ scurt (comparativ cu examinarea IRM), ceea ce o face utilă în examinarea eventualelor urgențe, cum ar fi: posttraumatice, accidente vasculare ischemice sau hemoragice. Examinarea implică două secvențe: nativă și cea cu substanță de contrast, utilizând soluție iodată nonionică hipoosmolară.

Examinarea nativă cranio-cerebrală este folosită pentru punerea în evidență a eventualelor leziuni posttraumatice osoase, ce pot implica atât neuro cât și viscero-craniul dar, și în cazul hematoamelor subdurale sau epidurale. Tot examinarea nativă poate evidenția primele stadii ale unui AVC ischemic prin prezența unei arii hipodense și prin ștergerea diferențierii densitometrice între substanța albă și cea cenușie. În cazul unui AVC ischemic vechi (sechelar) examinarea nativă este de preferat pentru că evidențiază unele cavități porencefalice. În cazul unui AVC hemoragic se observă o hiperdensitate spontană, cu densități hemoragice pe teritoriul de distribuție a arterei respective, dar, și posibilele refluări hemoragice în teritoriile învecinate cât și la nivelul sistemului ventricular. Prin acest tip de examinare se poate determina gradul de atrofie corticală și prezența hidrocefaliei.

Examinarea cu substanță de contrast se folosește în continuarea unei examinări native pentru o descriere mai detaliată a modificărilor patologice. Eliminarea substanței de constrast are loc pe cale renală; funcția renală se estimează calculând rata filtrării glomerulare în funcție de valoarea creatininei serice.

Diagnosticile prezumtive ale medicilor curanți ce impun din start utilizarea substanței iodate sunt: formațiunile tumorale și extranevraxiale, angioamele, anevrismele. Utilizarea contrastului pune în evidență modificările la nivelul sistemului arterial (cum ar fi anevrismele, malformațiile arterio-venoase) cât și cele la nivelul sistemului venos (cum ar fi tromboza venoasă, infarctele venoase ce se caracterizează prin arii hipodense și ștergerea girațiilor, dar fără o zonă tipică, cum ar fi în cazul arterelor).

Examinarea destul de rapidă cranio-cerebrală în cazul unui AVC este utilă pentru a se putea institui o conduită terapeutică adecvată. În cazul unei hemoragii se poate decela sediul colecției hemoragice (subdurală, epidurală, subarahnoidiană), posibilele sedii de extensie a hemoragiilor și nu în ultimul rând artera sau vena din care se realizează extravazarea sanguină.

Dr. Cojocaru Lucian
medic specialist radiologie și imagistică medicală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.