Deficitul de vitamine C – Scorbutul

Scorbutul este afecțiunea cauzată de existența unui nivel scăzut de vitamina c (acid ascorbic) în organism, care se manifestă prin sângerarea gingiilor, prin slăbiciune, oboseală, apatie sau dureri la nivelul membrelor.

Pacienții cu această afecțiune nu sintetizează vitamina C (necesară pentru producerea de colagen și absorbția fierului) în mod natural, motiv pentru care trebuie să asimileze această vitamină din surse externe (cum ar fi citricele).

Orice persoană trebuie să consume fructe sau legume care conțin sau sunt îmbogățite cu vitamina C, pentru a evita deficitul acestei vitamine, cunoscut sub numele de scorbut.

De regulă, scorbutul apare la persoanele în vârstă, la cele care consumă alcool în cantități mari, la subnutriți, la copii, la persoanele cu dizabilități, la cei care suferp de boala Crohn, etc.

De cele mai multe ori, scorbutul apare din cauza comodității, ignoranței, anorexiei, dietelor restrictive, a dificultății de a asimila sau ingera anumite alimente.

Cel mai adesea, medicul va recomanda tratamentul de suplimente pe baza de vitamina C. Adulților le este reocomandată o doză de 800 – 1000 mg/zi, în timp ce copiii ar trebui să ia între 150 și 300 de mg de vitamina C în fiecare zi.

Pentru că întotdeauna este mai ușor să previi decât să tratezi, este bine să știi că este indicat să consumi zilnic alimente bogate în vitamina C (lămâi, portocale, mere, prune, struguri etc) sau o doza de 60 de mg de vitamina C în fiecare zi.

Sursa: sanatate.acasa.ro, www.sfatulmedicului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.