Lucruri pe care ar fi bine să le știți despre apa de gură

Apa de gură este un produs destinat igienei orale depline, pe care medicii stomatologi îl recomandă pentru a fi utilizat în mod regulat. Diversitatea produselor destinate îngrijirii cavității bucale, prin care se numără și apa de gură, poate crea confuzie. În plus, ingredientele folosite sunt și ele mai puțin înțelese de către pacienți, fiecare adresându-se unor scopuri distincte precum reîmprospătarea respirației, protecția împotriva cariilor, prevenirea acumulării de placă dentară sau albirea dinților. Informațiile următoare vă ajută să alegeți apa de gură potrivită necesităților proprii. Tipuri de apă de gură:

Există două tipuri principale de apă de gură, din prisma scopului în care acest produs de igienă orală este folosit.

  • Apă de gură cosmetică. Este concepută pentru clătirea cavității bucale pentru obținerea unei respirații mai proaspete dar și pentru albirea graduală a dinților.
  • Apă de gură terapeutică. Aceasta conține ingrediente active care distrug bacteriile și reduc placa dentară, protejând împotriva gingivitei. Aceste tipuri de apă de gură sunt în general produse certificate și cu efect garantat.
  • Apa de gura pentru îngrijire totală. Ingredientele sale se adresează atât problemelor de natură cosmetică (prospețimea respirației și albire), cât și problemelor de natură medicală (sângerări gingivale, tartru, afte, carii, plăgi postoperatorii etc.)

Noi le spunem de multe ori pacienților că folosirea exclusivă a apei de gură nu înlocuiește periajul dentar corect efectuat și folosirea aței dentare (ATENȚIE NU A SCOBITORILOR DENTARE care sunt nocive pentru gingie!!)

De altfel, igiena orală necorespunzătoare și bolile parodontale sunt cauzele principale ale respirației neplăcute, din pricina căreia cei mai mulți pacienți utilizează apa de gură.

Pentru o alegere corectă a apei de gură eficientă în remedierea problemelor individuale, este necesară înțelegerea deplină a ingredientelor folosite în compoziția produsului. Ingredientele naturale precum gențiana (Hidrastis canadensis), aloe, echinaceea, mușețel, sanguinaria, vitamina C, etc.

Substanțele active sunt: fluorul, detergenți, enzime, clorhexidină, peroxidul de hidrogen, clorura de zinc, alcool, enzime antibacteriene.

Apă de gură poate provoca probleme de sănătate orală dacă nu este folosită corect. Formulele pe bază de alcool sunt periculoase dacă sunt înghițite în cantități mari sau pot provoca iritații dacă sunt folosite de copii. Pentru copii sunt concepute ape de gură speciale. Persoanele cu  intoleranță la unii compuși sunt directionați spre ape de gură cu componente pe bază de plante și fără alcool. Dacă aveți gura uscată este de preferat folosirea apei de gură cu enzime antibacteriene. Pentru un efect doar de respirație proaspată sunt eficiente apele cu conținut de clorură de zinc sau cetilpiridiniu.

Toate aspectele cu privire la alegerea apei de gură se discută în prealabil cu medicul dentist.

Dr. Valeriu BIVOL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.