Mi-e frică de anestezie!

În cadrul vizitei la stomatolog, unul din momentele de tensiune pentru pacient îl constituie anestezia. În general, multora le este frică de aceasta, fie de durerea din momentul înțepăturii, fie datorită autosugestiei.

Este bine de știut că anestezia se poate face în mai multe moduri, dar cea mai întâlnită este anestezia topică (toata lumea cunoaște spray-ul anestezic) și injecția propriu-zisă.

Anestezia topică sau de contact se folosește pentru a anestezia superficial mucoasele (gingii, obraz) în vederea unor intervenții minore asupra acestora sau înaintea injecției, pentru a scădea durerea la pătrunderea acului.

Injecția propriu-zisă se folosește în general pentru anesteziile mai profunde ce cuprind dinții, osul maxilar și părțile moi.

În majoritatea cabinetelor, seringile de unică folosință, din plastic care au acele groase, au fost înlocuite de seringi speciale metalice care se sterilizează și ale căror ace de unică folosință sunt mai subțiri, mai fl exibile și, implicit, durerea provocată pacientului este mult mai mică. Substanțele anestezice sunt și ele de multe tipuri și se vor alege în funcție de starea generala a pacientului, de terenul alergic sau de stări speciale cum ar fi sarcina (este bine să se evite anesteziile în trimestrul1 și 3 al sarcinii). Chiar dacă nu sunteți întrebat, comunicați întotdeauna medicului dumneavoastră dacă aveți vreo problemă de sănătate, alergii, etc.

Se întâmplă uneori ca anestezia să nu se instaleze, fi e din cauza unor variații anatomice, mai rar a unor tehnici incorecte sau pur și simplu, din cauza fricii, se descarcă adrenalina în cantitate foarte mare în organism. Tot această frică poate fi responsabilă de foarte multe ori și de senzația de leșin de după o anestezie. În ciuda unor păreri preconcepute, consumul moderat de cafea nu afectează instalarea anesteziei.

Există pacienți atât de speriați de anestezie încât preferă să suporte durerea din timpul tratamentului fără să realizeze că durerea provocată de injecție este mult mai mică decat cea din timpul tratamentului.

În general, este bine să se apeleze la anestezie în cazul oricărei intervenții posibil dureroase, astfel pacientul devenind relaxat pentru că nu va simți nici-o durere, iar medicul va putea lucra fără probleme.

 

Autor : Dr. Valeriu Bivol – Bivol Dental

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.