Sinuzita Maxilara Odontogena

Una dintre complicatiile grave ale infectiilor dentare maxilare cu evolutie de lunga durata este sinuzita maxilara odontogena(de cauza dentara).

Una dintre complicatiile grave ale infectiilor dentare maxilare cu evolutie de lunga durata este sinuzita maxilara odontogena(de cauza dentara). Aceasta reprezinta inflamatia mucoasei sinusului din cauza unei infectii dentare care a distrus osul din vecinatatea dintelui si a penetrat peretii sinusului maxilar.

Sinusurile maxilare sunt cavitati aerice situate la nivelul osului maxilar.Ele sunt acoperite cu o mucoasa sinuzala si dreneaza la nivelul foselor nazale.
 
Cauza
 
Atunci cand o infectie dentara este netratata,ea evoluiaza dincolo de limitele canalului radicular distrugand osul din jur si fara impedimente ajunge sa perforeze si peretele sinusului maxilar,infectandu-l si pe acesta si determinand aparitia unei sinuzite maxilare odontogene.Cei mai implicati dinti sinusali sunt:molarul1,molarul2,premolarii1 si 2,si molarul3 (de minte).
Simptome
In functie de intensitatea simptomelor,avem doua forme de sinuzita:sinuzita acuta cu manifestari dureroase mai accentuate si sinuzita cronica cu simptome mult mai discrete si care de multe ori poate trece neobservata.
De cele mai multe ori simptomele sunt asemanatoare celor din viroze respiratorii deoarece au aceleasi cauze:inflamatia mucoasei sinusale si acumularea de secretii mucoase sau purulente in sinus,care determina senzatia specifica de plenitudine (congestie sau presiune) la nivelul obrazului si de nas infundat. Diferenta dintre cele doua situatii este ca in sinuzita manifestarile sunt unilaterale(doar pe partea afectata), pe cand in raceala secretiile sunt bilaterale.Uneori se poate insoti si de inflamarea tegumentelor in zonasinusului cu durere si tumefiere la nivelul sinusului afectat. De asemenea se poate percepe un miros neplacut,dureri la schimbarea pozitiei corpului sau chiar si starea generala alterata.
 
Tratament
 
Deoarece cauza acestei sinuzite este infectia endodontica,primul pas este intotdeauna un tratament endodontic corect, rezectie apicala daca este nevoie sau in cazul in care aceasta nu se poate realiza,extractia dentara. Dupa indepartarea factorului cauzal, pasul al doilea este tratamentul specific al sinuzitei maxilare care se face cu antiinflamatoare si o combinatie de antibiotice conform antibiogramei.
 
Infectia dentara  netratata la timp sau necorespunzator poate provoca afectiuni  ce nu implica doar dantura.
 
De aceea este necesar  sa fie facut controlul periodic la dentist de cel putin o data pe an.
 
 
Dr. Valeriu Bivol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.