Tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică?

Diagnosticarea sau confirmarea unor afecțiuni, presupune în anumite situații realizarea unor investigații suplimentare

 

Acestea sunt 
două modalităţi diagnostice
 care utilizează tehnici diferite pentru achiziţia imaginilor: radiaţiile
X pentru Tomogra a Computerizată și câmpul magnetic pentru Rezonanţa Magnetică. În anumite afecţiuni este preferată una din aceste modalităţi, alteori ele sunt complementare. Fiecare are avantaje și dezavantaje, ţinând cont de informaţiile necesare diagnosticului, costul investigaţiei și confortul pacientului.

TOMOGRAFIA COMPUTERIZATĂ este o metodă iradiantă, folosind raze X. Este mai ieftină, mai rapidă și mai ușor tolerată de către pacient. Cu ajutorul tomogra ei computerizate putem obţine imagini ale oricărei părţi a corpului uman, de la nivel cerebral până la extremităţi.

Printre punctele forte se numără: detectarea fracturilor osoase, a calci cărilor (calci cări intratisulare sau litiază renală), a hemoragiilor
și evaluarea parenchimului pulmonar. Uneori, în special în evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesară administrarea de substanţă de contrast intravenoasă, pe bază
de iod, care se excretă
la nivel renal. De aceea, înainte de investigaţie este necesară efectuarea unor analize de laborator care să ateste o bună funcţie renală (uree și creatinină serice).

Principalul inconvenient al CT-ului îl reprezintă faptul că este o metodă iradianta; de aceea este contraindicată femeilor însărcinate 
și se recomandă precauţie în efectuarea tomogra ilor copiilor sau persoanelor tinere. În plus, este contraindicată pacienţilor cu insufcienţă renală
 și celor cu reacţii alergice la substanţa de contrast. Nu în ultimul rând trebuie menţionat faptul că Tomogra a Computerizată are o rezoluție de contrast tisulară inferioară Rezonanței Magnetice.

REZONANȚA
MAGNETICĂ este o metodă neiradiantă, care folosește un câmp magnetic și impulsuri
 de radiofrecvenţă pentru obţinerea imaginilor. Are o sensiblitate crescută 
a constrastului tisular (posibilitatea de a distinge între mai multe categorii de ţesuturi
 și, implicit, detectare superioară a leziunilor, comparativ cu alte tehnici imagistice) și permite obţinerea unor imagini detaliate în diverse planuri, ceea ce permite o localizare precisă
 a leziunilor, foarte
 utilă în planificarea intervențiilor chirurgicale. Cu ajutorul Rezonanţei Magnetice
se pot investiga patologii de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular și abdomino-pelvin.
 RM este modalitatea imagistică de selecție pentru detectarea leziunilor de la nivelul articulațiilor, fiind singurul examen noninvaziv care oferă
 o imagine detaliată a structurilor precum meniscuri (genunchi), ligamente sau tendoane.

Pentru examinarea glandelor mamare, complementar ecografiei mamare și mamografiei, se efectuează examen IRM, ce poate diferenția uneori între leziuni maligne sau benigne și poate detectă leziuni multifocale.

Uneori este necesară administrarea de substanţă de contrast intravenoasă, pe bază de Gadolinium, dar riscul și gravitatea reacţiilor alergice sunt mult reduse comparativ cu cele dezvoltate la substanţa de contrast iodată.

Fiind o metodă neiradiantă, se poate efectua de către femeile gravide în ultimele două trimestre de sarcină,
în special pentru eventuale malformații ale fătului evidențiate la examenul ecografic.

Examenul RM este contraindicat pentru: persoanele cu stimulator cardiac, proteze cardiace de tip vechi, fragmente metalice la nivelul părţilor moi, insuficienţă renală severă, proteze metalice articulare sau materiale de osteosinteză clipuri anevrismale sau anumite stenturi vasculare. În plus, nu este indicat în primul trimestru de sarcină.

Aparatul PHILIPS ACHIEVA 1,5T este vârful de gamă RM, ind dotat cu un magnet de 1,5 tesla, ceea ce înseamnă o rezoluţie mai mare cu detalii imagistice care pot schimba diagnosticul pacientului. Oferă cele mai performante analize pentru diagnosticarea corectă și rapidă a afecţiunilor musculo- scheletale, neurologice și patologiei coloanei vertebrale.

Ne bucurăm că putem pune astfel la dispoziția pacienților, în cadrul centrului nostru medical REMENIX, cel mai performant aparat
de diagnosticare din Galați!

Tendinţa actuală în ţările avansate este de a se renunţa treptat la metodele de investigaţie iradiantă (precum tomogra a computerizată) în favoarea examinărilor prin rezonanţă magnetică.

Trebuie avut în
vedere faptul că tipul investigaţiei imagistice indicate pacientului
se alege în funcţie de patologia cunoscută sau suspicionată. Uneori se recomandă CT, alteori RM, iar în unele cazuri sunt complementare.
De aceea, colaborarea strânsă între radiolog
și medicii curanţi este foarte importantă 
pentru alegerea metodei imagistice optime pentru ecare pacient. Astfel, CT este examenul de primă intenţie în afectiunile traumatice (fracturi osoase, hematoame intracraniene) și în explorarea toracica.
 În schimb, RM este de preferat în patologia neurologică, vasculară și musculo-scheletală.

S.C. REMENIX S.R.L. Galați
Str. Gheorghe Asachi nr. 17, Galați, ROMÂNIA 

Pentru programari și informații Tel. / Fax : 0236-467978
Mobil : 0728-212417; 0746-506120 E-mail : of ce@remenix.ro 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.