breaking news New

Rolul Vitaminei E în organism

NUMITĂ ŞI VITAMINA FERTILITĂȚII, DATORITĂ ROLULUI PE CARE ÎL ARE ÎN PROCESUL FERTILITĂȚII, VITAMINA E FACE PARTE DINTRE SUBSTANȚELE CU O IMPORTANTĂ

NUMITĂ ŞI VITAMINA FERTILITĂȚII, DATORITĂ ROLULUI PE CARE ÎL ARE ÎN PROCESUL FERTILITĂȚII, VITAMINA E FACE PARTE DINTRE SUBSTANȚELE CU O IMPORTANTĂ ACȚIUNE ANTIOXIDANTĂ. DATORITĂ ACȚIUNILOR SALE CA ANTIOXIDANT, VITAMINA E SE RECOMANDĂ ÎN TRATAREA A NUMEROASE BOLI: SCĂDEREA IMUNITĂȚII, LUPUS ERITEMATOS DISEMINAT, AFECȚIUNI CARDIOVASCULARE, ZONA ZOSTER, HEMOROIZI, ULCER GASTRIC, LITIAZĂ BILIARĂ, DISMENOREE, FIBROM UTERIN, ASTM BRONŞIC, ASCITĂ ŞI ALTELE. PRIN ACȚIUNEA SA PUTERNIC ANTIOXIDANTĂ VITAMINA E ESTE UTILĂ ŞI ÎN TRATAMENTUL EPILEPSIEI. 

Vitamina E reduce considerabil riscul apariţiei cataractei, a unor forme de cancer (gastrointestinal, pulmonar), asigură protecţia organismului împotriva dioxidului de azot (smogul), a radiaţiilor, chimioterapicelor și a fumului de ţigară. Vitamina E mărește fecunditatea. Ea intervine în procesul fertilităţii, stimulând la bărbaţi formarea  această maladie, aportul alimentar crescut de vitamina E încetinește procesul de degradare a neuronilor și evoluţia bolii.

Deficitul de vitamina E determină anemie hemolitică (datorită fragilităţii crescute a eritrocitelor și scăderii duratei de viaţă a acestora), afecţiuni neurologice cu evoluţie lent progresivă, caracterizate prin ataxie, are flexie, pierderea sensibilităţii proprioceptive și vibratorii (neuropatii motorii și senzoriale reversibile), distrofii musculare, creșterea spermatozoizilor și asigurând buna desfășurarea a sarcinii la femei.

Aportul corespunzător de vitamina E scade de patru ori riscul apariţiei bolii Parkinson. La bolnavii deja afectaţi de cantităţii de colesterol în ser și în mușchi, precum și instalarea aterosclerozei.

Carenţa de vitamina E se întâlnește mai des la bătrâni și la malnutriţi cu diferite boli cronice, sindromul ameliorându- se la tratamentul parenteral cu vitamina E. Carenţele de vitamina E pot apărea în cazde afecţiuni hepatice, renale, anumite tipuri de cancer etc și se manifestă prin: anemie, acne,greaţă, afecţiuni cardiovasculare, hepatice și gastrointestinale, diaree, impotenţă sexuală, leziuni ale aparatului genital feminin și masculine, oboseală musculară și scăderea masei musculare, mers instabil, pierderea reflexelor.

Necesarul zilnic de vitamina E este direct proporţional cu vârsta și cantitatea de acizi polinesaturaţi din alimentele consumate, putând asigurat în general de o dietă echilibrată. Bătrânii, femeile însărcinate și cele care alăpteaza au nevoie de un aport suplimentar de vitamina E. Nou-născuţilor trebuie să li se administreze tocoferol până la apariţia propriei ore intestinale, deoarece laptele matern este sărac în această vitamină.

Doza recomandată zilnică pentru femei este de 8-10 mg pe zi și 11-12 mg în perioada de alăptare iar pentru bărbaţi este de 10 mg pe zi

Cele mai bogate surse naturale de vitamina E se pot găsi în: germeni de grâu, uleiuri vegetale și margarină, avocado, produse din cereale integrale, gălbenuș de ou, fructe cu coaja lemnoasă (nuci, arahide, alune, migdale), cat, unt de arahide. 

 

0 Comments

Leave a Comment

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password