Rolul Vitaminei E în organism

NUMITĂ ŞI VITAMINA FERTILITĂȚII, DATORITĂ ROLULUI PE CARE ÎL ARE ÎN PROCESUL FERTILITĂȚII, VITAMINA E FACE PARTE DINTRE SUBSTANȚELE CU O IMPORTANTĂ

NUMITĂ ŞI VITAMINA FERTILITĂȚII, DATORITĂ ROLULUI PE CARE ÎL ARE ÎN PROCESUL FERTILITĂȚII, VITAMINA E FACE PARTE DINTRE SUBSTANȚELE CU O IMPORTANTĂ ACȚIUNE ANTIOXIDANTĂ. DATORITĂ ACȚIUNILOR SALE CA ANTIOXIDANT, VITAMINA E SE RECOMANDĂ ÎN TRATAREA A NUMEROASE BOLI: SCĂDEREA IMUNITĂȚII, LUPUS ERITEMATOS DISEMINAT, AFECȚIUNI CARDIOVASCULARE, ZONA ZOSTER, HEMOROIZI, ULCER GASTRIC, LITIAZĂ BILIARĂ, DISMENOREE, FIBROM UTERIN, ASTM BRONŞIC, ASCITĂ ŞI ALTELE. PRIN ACȚIUNEA SA PUTERNIC ANTIOXIDANTĂ VITAMINA E ESTE UTILĂ ŞI ÎN TRATAMENTUL EPILEPSIEI. 

Vitamina E reduce considerabil riscul apariţiei cataractei, a unor forme de cancer (gastrointestinal, pulmonar), asigură protecţia organismului împotriva dioxidului de azot (smogul), a radiaţiilor, chimioterapicelor și a fumului de ţigară. Vitamina E mărește fecunditatea. Ea intervine în procesul fertilităţii, stimulând la bărbaţi formarea  această maladie, aportul alimentar crescut de vitamina E încetinește procesul de degradare a neuronilor și evoluţia bolii.

Deficitul de vitamina E determină anemie hemolitică (datorită fragilităţii crescute a eritrocitelor și scăderii duratei de viaţă a acestora), afecţiuni neurologice cu evoluţie lent progresivă, caracterizate prin ataxie, are flexie, pierderea sensibilităţii proprioceptive și vibratorii (neuropatii motorii și senzoriale reversibile), distrofii musculare, creșterea spermatozoizilor și asigurând buna desfășurarea a sarcinii la femei.

Aportul corespunzător de vitamina E scade de patru ori riscul apariţiei bolii Parkinson. La bolnavii deja afectaţi de cantităţii de colesterol în ser și în mușchi, precum și instalarea aterosclerozei.

Carenţa de vitamina E se întâlnește mai des la bătrâni și la malnutriţi cu diferite boli cronice, sindromul ameliorându- se la tratamentul parenteral cu vitamina E. Carenţele de vitamina E pot apărea în cazde afecţiuni hepatice, renale, anumite tipuri de cancer etc și se manifestă prin: anemie, acne,greaţă, afecţiuni cardiovasculare, hepatice și gastrointestinale, diaree, impotenţă sexuală, leziuni ale aparatului genital feminin și masculine, oboseală musculară și scăderea masei musculare, mers instabil, pierderea reflexelor.

Necesarul zilnic de vitamina E este direct proporţional cu vârsta și cantitatea de acizi polinesaturaţi din alimentele consumate, putând asigurat în general de o dietă echilibrată. Bătrânii, femeile însărcinate și cele care alăpteaza au nevoie de un aport suplimentar de vitamina E. Nou-născuţilor trebuie să li se administreze tocoferol până la apariţia propriei ore intestinale, deoarece laptele matern este sărac în această vitamină.

Doza recomandată zilnică pentru femei este de 8-10 mg pe zi și 11-12 mg în perioada de alăptare iar pentru bărbaţi este de 10 mg pe zi

Cele mai bogate surse naturale de vitamina E se pot găsi în: germeni de grâu, uleiuri vegetale și margarină, avocado, produse din cereale integrale, gălbenuș de ou, fructe cu coaja lemnoasă (nuci, arahide, alune, migdale), cat, unt de arahide. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.