Ginecomastia – hipertrofia glandei mamare la bărbat

   Țesutul glandelor mamare crește în dimensiuni, de obicei ca rezultat al nivelului crescut de estrogen (un hormon feminin) sau al nivelului deficitar de testosteron (un hormon masculin).

Poate apărea la copii, adolescenți sau bărbații adulți. La nou-născuți ginecomastia este cauzată de estrogenul mamei. Dispare la 2-3 săptămâani după naștere. La băieții adolescenți ginecomastia este cauzată de modificările hormonale de la pubertate. Sunt afectați aproximativ o treime dintre băieții de 13 și 14 ani.

Cauzele ginecomastiei la bărbații adulți sunt unele boli de bază, printre care:
– neoplasmul pulmonar sau hepatic
– ciroza hepatică
– hipertiroidismul
– alte afecțiuni hormonale, cum ar fi neoplasmul glandei pituitare, testicular sau al glandelor suprarenale
– abuzul de droguri ilicite și alte substanțe poate determina ginecomastie: băuturi alcoolice, marihuana, metamfetamina, heroina;
– anumite medicamente pot cauza ginecomastia incluzând: steroizii, cum ar fi prednisonul, antiulceroasele, cum ar fi cimetidina, antiepilepticele, cum ar fi fenitoina, digitala sau alte medicamente folosite în tratamentul bolilor cardiovasculare, chimioterapicele, în special agenții alchilanți, o familie de medicamente anticanceroase care interfera cu ADN-ul celular și inhiba creșterea celulelor canceroase
– medicamentele antiandrogenice, cum ar fi flutamida, ciproterona și spironolactona;
– anxioliticele și antidepresivele, cum ar fi diazepam sau antidepresivele triciclice.
   SIMPTOME
În plus față de mărirea în dimensiuni a sânilor, bărbații sau băieții cu ginecomastie pot obseva o consistență elastică sau ferm a sânilor. Mărirea sânilor la băieți poate fi de ambele părți sau unilaterală. De obicei, la adolescenți dispare de la sine după aproximativ 18 luni de la apariție.

  DIAGNOSTIC
Ginecomastia este diagnosticată printr-un examen fizic și anamneza (discuția cu pacientul care include istoria medicală). În cele mai multe cazuri nu sunt necesare alte investigații. Cu toate acestea, dacă se palpează noduli de mărimi neobișnuite, de o singură parte, de consistență crescută sau imobili sunt necesare investigații suplimentare pentru a determina cauza exactă.
  TRATAMENT MEDICAL
În cazul copiilor și adolescentilor nu este necesar un tratament, ginecomastia disparând de la sine. În cazul în care cauzele sunt anumite medicamente sau boli, oprirea tratamentului respectiv și tratamentul bolii cauzatoare, vindecă, de cele mai multe ori, ginecomastia. Dacă cauza este deficitul de testosteron sau excesul de estrogen, se recomandă tratament hormonal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.