Medicul chirurg Dumitru Isfan propune lumii medicale o certitudine chirurgicală de Galați

Galații au fost trei zile capitala chirurgiei toracice europene!?

Dumitru Ișfan: A fost un adevărat Congres Național de Chirurgie Toracică, deşi denumirea a rămas cea inițială, de conferință, aşa cum a fost la început, în 1995. În România, secțiile de chirurgie toracică sunt puține – la Iaşi, Galați, Bucureşti, Craiova, Timişoara şi Cluj. În rest, sunt compartimente de chirurgie toracică în structura secțiilor de chirurgie generală. Tendința este de a fi unu, doi medici chirurgi toracici în spitalele județene de urgență. Galațiul este privilegiat, are secție din 1949, inițial la Spitalul Pneumoftiziologie Galați, fondator fiind dr. Kiril Baranețchi. Anul acesta am scos posturi la concurs, au venit doi colegi specialişti în chirurgia toracică. Membru în comisia de examinare a fost Prf. Dr. Ioan Cordoş, şeful clinicii de chirurgie toracică de la Institutul Național „Marius Nasta” din Bucureşti. El a susținut organizarea acestei conferințe, a XV-a , la Galați, ştiind de tradiția profesională a Secției, printre primele din România, într-un mare oraş. În fond, suntem Spital Județean Clinic de Urgență. Secția a fost adusă în acest spital în 2001, pentru a îndeplini criteriile de spital de urgență, împreună cu chirurgia BMF. Conferința Națională a avut participare internațională, a fost dificil, dar am avut susținerea mediului privat. Au contribuit în diferite moduri Colegiul Medicilor Galați, Primăria, Consiliul Județului, Facultatea de Medicină. Sigur, au fost şi fondurile SRCT 1994, societatea noastră de chirurgie toracică. Ne întâlnim anual pentru a comunica, pentru a stabili lucruri la nivel mondial, cum ar fi stadializarea cancerului bronhopulmonar. 70 de chirurgi toracici din România au dialogat cu şase invitați speciali din străinătate.

 

Galații s-au orientat către Congrese specializate pe ramuri chirurgicale?

Dumitru Ișfan: Da, au mai fost organizate alte câteva astfel de manifestări – Congresele  de Pediatrie, Congresul Internațional de Psihiatrie. A mai fost şi Congresul Regional, pe zona istorică Moldova, de Ortopedie – dar nicio manifestare națională pe ramuri chirurgicale. Sunt însă multe alte ramuri chirurgicale, care ar putea să organizeze astfel de evenimente. Trebuie însă să fie decizia bordului director din ramura respectivă. La anul, Congresul de Chirurgie Toracică va fi organizat în centrul universitar Cluj-Napoca. Am discutat lucrările prezentate, am detaliat aspectele chirurgiei minim invazive. Tehnologia video asistată câştigă teren, este de mare interes. Sunt incizii de 1 cm şi jumătate. Domnul Prf. Dr. Marcin Zielinski din Polonia a prezentat rezecția lobului pulmonar stâng superior printr-o cervicotomie minimă, o premieră chirurgicală şi astfel de exemple pot continua. Este mult mai puțin traumatizant pentru pacient. Invitații speciali din străinătate care au participat la această conferință au procedee chirurgicale care le poartă numele. Au venit la Galați ca invitați speciali: Prf. Dr. Marcin Zielinski din Polonia, Prf. Dr. Carlos Trujillo din Spania, Prf. Dr. Hui Li din China, Prf. Dr. Paul Marinus din Olanda, Prf. Dr. Didier Lardinois din Elveția, Prf. Dr. Erich Frechette din Canada.

 

Metodele elevate cer tehnologie adecvată. Cât de dotat este Spitalul Clinic Județean de Urgență din Galați?

Dumitru Ișfan: E ca şi cum ai face comparația dintre Mercedes şi Trabant. Diferența e mare, chirurgia minim invazivă este pentru oamenii tineri, îți trebuie câțiva ani de practică. Nu toate cazurile se pretează. Prf. Dr. Hui Li din China a fost surpriza plăcută a Congresului. Medicina lor primară este bine dezvoltată, ei nu mai operează tumori peste trei cm. Este un alt nivel de detectare a cancerelor bronhopulmonare. Și astfel, sunt potrivite intervențiile minim invazive. La noi în țară predomină chirurgia clasică în cancerul bronhopulmonar majoritatea pacienților fiind depistați în stadii mai avansate ale bolii şi astfel se impun intervenții chirurgicale clasice. Procentul intervențiilor chirurgicale toracice minim invazive este semnificativ mai mare în străinătate comparativ  cu țara noastră. Nu avem dotarea lor, iar depistarea este tardivă. Ideal ar fi ca fiecare individ să-şi facă o radiografie pulmonară odată la 4-5 ani, până la 40 de ani. Între 40 şi 55 ani, să facă la trei ani o verificare. Medicul de familie este cheia depistării.

 

Rămâne ca pacienții noștri să fie trimiși la cel mai bun medic – trenul de București?

Dumitru Ișfan: Există situații în care trenul nu mai ajunge la Bucureşti. Ajung acolo doar cazurile cronice, la care familia îşi permite. Noi am ajuns la 600 de intervenții chirurgicale pe an, din care 400 sunt intervenții majore, cu anestezie generală. Statistica spitalului ne arată în jur de 50 000 de internări, din care 10-15 de mii sunt intervenții chirurgicale. Poți să-i pui pe toți aceştia în trenul de Bucureşti? Nu! Ideea este să rezolvăm cât mai multe cazuri aici. Din aceasta cauza  am înființat serviciul de bronhologie. Iar oamenii devotați profesiei din secția chirurgie toracică Galați să continue să facă eroism cotidian: Lucian Bulgaru şi Cătălin Urdă-medici primari, Bogdan Banacovschi şi Sorin Leu, medici specialişti, Dumitru Işfan medic primar, şef secție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.