Cum să ne ferim de hepatita virală de tip A

Transmiterea virusului se realizează atât direct, cât şi indirect. Modul direct se realizează prin contact interuman în familii, colectivităţi, în special de copii şi presupune minusuri în sanitaţie şi educaţie. Tot în mod direct se realizează şi transmiterea prin transfuzii sau manevre medicale, care permit transferul de sânge de la persoane infectate, transmitere posibilă doar în perioadele de viremie (când virusul este prezent în sânge). Această modalitate de transmitere este rară, din cauza viremiei de scurtă durată. Modul indirect de transmitere este cel mai frecvent şi presupune vehicularea virusului prin apă, alimente, diverse obiecte (veselă, jucării, obiecte de toaletă) sau mâini contaminate prin materiile fecale.

Transmiterea virusului se poate realiza atât prin consumul apei, cât şi prin înotul în bazine contaminate, neîntreţinute igienic şi insuficient clorinate. Consumul
de apă contaminată cauzează, de obicei, episoade epidemice explozive. Un rol important în transmiterea indirectă îl are şi consumul de alimente neprelucrate termic. Fructele de mare concentrează cantităţi mari de virus, consumul lor putând genera epidemii.

Cea mai eficientă metodă de protejare împotriva virusului hepatitei A este vaccinarea. Ea este cu atât mai utilă în cazul persoanelor care pleacă în concediu în zone geografice cu probleme. Vaccinarea se recomandă personalului hotelier,din reţeaua de cantine şi restaurante, personalului medical etc. Vaccinarea copiilor se face doar cu recomandarea medicului.

Pentru a diminua pericolul, esenţiale sunt măsurile de igienă: dezinfectarea grupurilor sanitare; spălarea corectă pe mâini înainte şi după folosirea WC-ului, spălatul din abundenţă cu apă şi săpun, obligatoriu înainte de mese, să nu beţi decât apă potabilă şi să nu mâncaţi decât după ce v-aţi asigurat că totul, de la veselă la alimente, a fost bine spălat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.